15. APRIL

Armija Republike BiH formirana je na današnji dan prije 32 godine

Armija Republike BiH formirana je na današnji dan prije 32 godine

Armija Republike Bosne i Hercegovine formirana je na današnji dan prije 32 godine, 15. aprila 1992. godine, a njenim formiranjem započet je otpor agresoru. 

Vojska nastala iz sastava Patriotske lige (PL) BiH, ogranaka nekadašnje Teritorijalne odbrane (TO), “Zelenih beretki” i drugih patriotskih jedinica pružila je herojski otpor agresiji na međunarodno priznatu BiH.

Sefer Halilović je bio izabran za prvog načelnika, a kao zamjenici imenovani su Jovan Divjak i Stjepan Šiber. Sjedište Armije RBiH bilo je u Sarajevu, a umjesto Halilovića, komandant je postao Rasim Delić, koji će to ostati do kraja agresije na našu domovinu.

Formirana od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Tokom ratnih dejstava u redovima Armije BiH je poginuo veliki broj boraca, a veliki je bio i broj ranjenih.

Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica