Arnautović: Imamo informaciju o napadu na sistem CIK-a, prijeti nam katastrofa

U ovom trenutku očito je da se zakon ne provodi. Novca za izbore ima, a razlog može biti politički, rekao je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH. Dodao je i da ima dodaje o cyber napadu na sistem CIK-a.

Komenirao je odluku ministra finansija BiH Vjekoslav Bevanda koji je bio protiv da Vijeće ministara osigura novac za Općinske izbore u oktobru koji su rapisani 4. maja ove godine.

– Novac može da dođe iz budžeta, ali i da se osigura Zakonom o finansiranju institucija. U ovom trenutku očito je da se taj zakon ne provodi. Novca ima, a razlog može biti politički. Ja mislim i mi u CIK-u kažemo da možemo provesti izbore. Budžet od prošle godine nije usvojen, a sredstva su nam već trebala 26. aprila prošlog mjeseca – rekao je Arnautović za N1.

Bitno je da se održe izbori

CIK je na zahtjev OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta dostavio dokument u kojem su naveli za šta je novac neophodan kako proces pripreme izbora ne bi bio ugrožen.

– Tu stoji koje su to radnje za koje nam je novac već trebao biti prebačen. Javne nabavke, štampanje listića. Papir nabavljamo iz inostranstva gdje se tajni znak ili vodeni žig utisne, Taj proces traje danima, ako neko uloži žalbu na regularnost procesa, sve se vraća na početak i još duže traje. Sve ove pripreme moramo početi 1. juna i svaki dan kašnjenja se prolongiraju izbori. Mi smo rekli da ih nećemo odgađati”, kaže Arnautović.

Istakao je da novca ima i da ne žele moliti za njega. Zakonom je predviđen novac za izbore i to se mora poštovati. Kaže da nije bitno da li će domaći političari naći kompromis i novac staviti na raspolaganje za CIK, ili će visoki predstavnik nametnuti takvu odluku, bitno je da se održe izbori.

– Ovjeravamo političke stranke i potpise, neke vraćamao da ispune uvjete jer nemaju potpunu dokumentaciju. Nakon toga, koalicije i nezavisne kandidatei kandidatske liste. Za ovo nije potreban novac, ali za sve ostalo jeste, glasače listiće itd – rekao je Arnautović.

Zaštita podataka

Arnautović kaže da je iz povjerljivih izvora dobio informaciju da se planira cyber napad na sistem CIK-a i bazu podataka i da bi to bila katasrofa. Da li je to povezano sa dojavama o bombama u Kantonu Sarajevo, nije htio prejudicirati.

– U ponedjeljak ćemo razmotriti situaciju jer imamo upozorenja o cyber napadima, ali ne mogu reći više detalja. Naša IT služba nas uvjerava da smo u nedostatku sredstava i zaštite podataka i da je moguće da nam se napravi katastrofa u sistemu.

Isto tako je istakao da su moguće opstrukcije izbora na dan održavanja. Da postoje strukture iz oba entiteta koje su spremne na to. Spremne da ne dozvole otvaranje glasačkih mjesta.

– To je nedavno izjavio Milorad Dodik, sjetite se da je rekao da će RS sama organizirati izbore – rekao je Arnautović.

Srpska radikalna stranka – Vojislav Šešelj

Četiri člana CIK BiH glasali su za učešće na izborima stranke koja u nazivu nosi ime osuđenog ratnog zločinca, Vojislava Šešelja, napominje Arnautović, kazavši da je to neprihvatljivo, ali da CIK mora tu odluku poštovati.

– Ja moram izvršiti odluku većine – kaže Suad Arnautović.

Ovo je suprotno odluci dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, a koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

N1

Prethodni članakSudijska lakrdija u Bihaću: Skandalozne odluke Harisa Poprženovića
Sljedeći članakNije dao folciku za golfa 5 (VIDEO)