Asfaltira se dio trase Marša mira: Učesnici će u Liplju moći klanjati bajram-namaz

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije godine izmijenjenih okolnosti zbog pandemije, ove godine vraća se u punom kapacitetu i s većim brojem učesnika.

– Odlučili smo da trasu Marša mira dovedemo u stanje koje će biti upotrebljivo i za putnički i teretni saobraćaj. Tako ćemo asfaltirati četiri dionice u dužini 3,5 kilometra, a četiri trase, u dužini oko tri kilometra, uredit ćemo i nasuti tako da i one budu upotrebljive za putnički i teretni saobraćaj – kaže predsjednik Pododbora “Marša mira 2022” Amir Kulaglić.

I po broju učesnika Marš mira će ove godini podsjećati na pretpandemijesko vrijeme.

– Očekujemo između četiri i pet hiljada učesnika iz Bosne i Hercegovine, bivše Jugoslavije, Evrope, a imamo zainteresirane grupe iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Turske, arapskih zemalja… – navodi Kulaglić.

Najveći dio trase je autentičan, odnosno odgovara putu koji je prošla kolona nakon napuštanja Srebrenice 11. jula 1995. godine.

Copy

– S obzirom na okolnosti u posljednje dvije godine trasa je bila malo skraćena i promijenjena, ali ove godine vraćamo se na uobičajeni put, kojim smo mi išli kada smo izlazili ka slobodnoj teritoriji 1995. godine – kaže Kulaglić.

Marš mira u čast ubijenih počinje 8. jula u Nezuku, a završava tri dana kasnije u Potočarima. Trasa Marša mira glasi: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar). Svakoga dana učesnici pješače oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu.

Predviđeno je da prvo prenoćište 8. jula bude u Liplju, a posebnost ovogodišnjeg Marša je i to što drugi dan pada na Kurban-bajram.

– Ispred osnovne škole u Liplju 9. jula učesnici koji žele će klanjati rani sabah i bajram-namaz. Svi učesnici će ujutro imati kafu, sok i kolač, a istoga dana navečer u Mravinjcima imat ćemo večeru za sve učesnike prilagođenu obilježavanju Kurban-bajrama. Iako su epidemiološke mjere ublažene, mi ćemo se pripremiti da ispoštujemo sve preporuke zavoda za javno zdravstvo oba entiteta – kaže Kulaglić.

Marš mira završava u Potočarima 10. jula, a učesnici bi u Memorijalni centar trebali stići između 17 i 18 sati.

Faktor

Prethodni članakNesreća u BiH: Povrijeđeno više osoba 
Sljedeći članakZnate li gdje na svijetu žene imaju najveće, a gdje najmanje prirodne grudi?