Portal 072info

Asima je “izabrao narod”, a Čamparu izgleda vanzemaljci

bakir izetbegovic 696x369 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani Bosne i Hercegovine dobro su jučer na društvenim mrežama zaključili kako mandat Aljoši Čampari nisu dali vanzemaljci nego narod, referišući se na saopćenje Stranke demokratske akcije (SDA) u kojim pozivaju Čamparu da podnese ostavke na sve funkcije koje obnaša, piše PRESS.

Nakon što je otkriveno da je šef Kluba delegata iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić učestvovao u političko-koruptivnoj aferi kojom se trenutno bave pravosudne institucije, SDA je na sve načine pokušala opravdati Sarajlića.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Na pitanje novinara zbog čega Asim Sarajlić još uvijek obnaša funkcije u zakonodavnoj vlasti, lider SDA Bakir Izetbegović imao je spreman odgovor: “Asimu je mandat dao narod”.

“A tamo gdje je izabran od strane naroda, neće ga stranka odstraniti”, izjavio je Izetbegović sredinom prošlog mjeseca ispred Centrale SDA ljutito poručujući novinarima kako Sarajlića ne mogu porediti “s čovjekom s drvima” koji je završio u zatvoru zbog sakupljanja drva jer – vrlo prosto – Asim je u Parlamentarnoj skupštini BiH, a čovjek s drvima je čovjek s drvima.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Istina je da je Asim Sarajlić na Općim izborima 2018. godine bio jedan od kandidata za zakonodavnu vlast ispred SDA. Tačno je i da je uspio osvojiti direktni mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa 8.246 glasova. U Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ušao je kao i svi drugi delegati iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda – izabran je od delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Međutim, istina je i da je Aljoša Čampara na Općim izborima 2018. godine bio kandidat SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo. Tačno je i da je dobio direktni mandat u Skupštini Kantona Sarajevo sa 10.838 glasova. Pored Semira Efendića bio je jedini kandidat koji je prešao cenzus od 20 posto. Istina je da je u Dom naroda Parlamenta FBiH ušao kao i svi drugi delegati – izabran je od zastupnika u kantonalnoj skupštini. Dok je za dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH izabran glasovima delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Ako se uzmu u obzir sve ove činjenice doći će se do zaključka koliko je neprincipijelna politika Stranke demokratske akcije (SDA) jer jednostavno nije moralno, a ni normalno Asima Sarajlića ostavljati na poziciji i to pravdati time da ga je “izabrao narod”, a u isto vrijeme tražiti od Aljoše Čampare da se povuče s pozicija u zakonodavnoj vlasti jer je potpisao zahtjev za smjenu Vlade KS. Pa nisu vanzemaljci dali mandat Aljoši Čampari već narod.

Što se tiče pozicije federalnog ministra unutrašnjih poslova. I pticama na grani je poznato kako kompletna Vlada Federacije BiH radi u tehničkom mandatu. SDA uvijek ima mogućnost da pokrene pitanje smjene bilo kojeg ministra u Vladi FBiH koja svoj legitimitet crpi ne iz izbora održanih 2018. godine već iz izbora održanih 2014. godine.

Poruka kakvu je SDA poslala proklamovanjem dvostrukih aršina je ta da će na funkcijama u vlasti ostaviti sve svoje funkcionere koji su akteri koruptivnih afera pod uslovom da ne diraju neefikasne vlade u kojim participira SDA. Sve druge – iako im je mandat dao narod – pozivati će da se povuku s funkcija i dozvole SDA da umjesto njih postavi podobne koji će samo klimati glavom.

“Greška” Aljoše Čampare je što nije želio biti dio tima koji dovodi podobne umjesto sposobnih, tima koji rade isključivo u ličnom i stranačkom interesu, a ne u interesu građana. “Greška” Asima Sarajlića je što je uhvaćen u “završavanju stvari” – ne što je “završavao stvari” već što je objavljen snimak na kojem se čuje kako “završava stvari”.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Bakir Izetbegović: Dejtonski sporazum je teška nepravda, život i budućnost Hrvata je s Bošnjacima

072info.com

Sud BiH kaznio Asima Sarajlića (SDA) s 3.000 KM

072info.com

SDA angažovala migrante za podjelu materijala

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6