Portal 072info

ATS: Povratak legende

ATS-2500-GT-1Sada već veoma davne 1962. godine, italijanski inženjer Karlo Čiti je, zajedno s tri drugara već oprobana u F1 timu “Ferarija”, rješio da napravi svoj bolid za trke, superautomobil koji će biti najveći rival upravo automobilima sa znakom propetog konjića na haubi. Cijeli projekat kompanije ATS finansirao je italijanski grof Đovani Volpi.

Već 1963. godine u Belgiji, za komandama dva bolida ATS-a našli su se proslavljeni engleski šampion Fil Hil i najtalentovaniji italijanski junak toga doba Đankarlo Banjeti. Gran pri su završili mnogo prije kraja, zbog kvara na transmisiji.

U martu naredne godine, na Ženevskom salonu automobila pojavio se model “ATS 2.500 GT”. Do 1965. napravljeno je svega 12 komada ovog modela , jasno vam je – nije bilo nekog naročitog uspjeha na tržištu, i pored sjajnih performansi i pored toga što je taj automobil bio jedan od prvih koji su imali “motor u sredini”. Nije mnogo pomogao ni za to vrijeme futuristički dizajn Franka Skaljonea.

Ubrzo je ATS (“Automobili turizmo sport”) otišao u historiju. Ipak, grupa novih investitora nedavno je predstavila svijetu nova dva modela koja su ponijela legendarno ime.

Prvi je model “sport 1.000” namijenjen brdskim trkama, težak samo 400 kilograma, koji će koštati 25.000 eura. A drugi je već u kategoriji superautomobila, i ponio je ime nekadašnjeg, neuspjelog na tržištu, modela – “ats 2.500 GT”. Zna se da se pravi od savremenih, laganih materijala, i ne bi trebalo da bude teži od 1.000 kilograma.

Stručnjaci ATS-a su konstruisali i motor benzinac sa oko 500 KS, što bi trebalo da garantuje ubrzanje do “stotke” za 3,3 sekunde i maksimalnu brzinu veću od 300 kilometara na sat. Točkovi naprijed su 19, a nazad 20 inča. Početak prodaje i cijena nisu saopšteni.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box