Portal 072info

Aukcije UIO BiH: Od Rolex satova preko životinja do selfie štapova

U prostorijama Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) početkom sedmice je održana aukcija zaplijenjene robe na kojoj je zarađeno blizu 28.000 KM. Kao i na svakoj prethodnoj aukciji UIO, posjetioci su mogli svjedočiti raznolikosti ponude, a također su imali priliku kupiti pojedine predmete znatno jeftinije od njihove stvarne cijene. Naime, na posljednjoj aukciji najveću vrijednost dostigao je ručni sat Rolex Dayton koji je prodat za 16.500 KM. Iako se radi o basnoslovnom iznosu za bh. životne uvjete, stvarna cijena ovog sata znatno je viša i prelazi nevjerovatnih 50.000 KM.

Također, na aukciji su se mogli kupiti i predmeti poput selife štapova, životinja, ali i raznih komada odjeće.

Kako nam je saopćio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO, kada je riječ o oduzetoj robi radi se uglavnom o stvarima koje su predmet carinskih prekršaja, a koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti i to od fizičkih i pravnih osoba.

“Ova roba ima karakter privremeno oduzete robe te u tom smislu UIO ne može istom slobodno raspolagati. O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UIO. Za pravosnažno oduzetu robu nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li biti uništena, prodata ili nešto treće, a sve u zavisnosti od vrste robe. U zavisnosti od vrijednosti robe i namjere, donosi se odluka i podnose i izvještaji o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti indirektih poreza te sa takvi izvještaji šalju Tužilaštvu BiH”, kazao nam je Kovačević.

Kada smo Kovačevića pitali koji je predmet u posljednjih nekoliko godina dostigao najvišu cijenu na aukcijama UIO i o kojem iznosu se radi, on nam je odgovorio da se uglavnom radi o robi široke potrošnje, a najviša cijena u posljednjih nekoliko godina je postignuta u Regionalnom uredu UIO BiH u Tuzli.

“Odlukom o prodaji carinske robe propisan je način prodaje oduzete robe UIO, a odlukom je između ostalog određen i način formiranja prodajnih LOT-ova. To konkretno znači da se pravosnažno oduzeta roba najčešće prodaje u LOT-ovima, u kojima se nalazi veća količina robe. Pravo učešća u procesu aukcije za veliku količinu robe imaju osobe koje se bave privrednom djelatnošću koja podrazumijeva dalju prodaju te robe na tržištu BiH. Za određene pojedinačne predmete ili neke manje količine robe pravo učešća na aukcijama znaju imati i fizičke osobe, ali se uglavnom radi o robi koja je tada za daljnju ličnu upotrebu, a ne za prodaju. Građani se najčešće prijavljuju kada UIO prodaje oduzeta vozila ili motore, ali i pojedinačne komade neke druge vrste robe. Najviša prodajna cijena LOT-a u prethodnom razdoblju na nivou UINO postignuta je u Regionalnom uredu Tuzla u vrijednosti 150.000 KM, a radilo se o robi široke potrošnje kao što je razna tehnička roba, odjevni predmeti, papuče itd.”, dodao je Kovačević.

On zaključuje da se na javnim aukcijama najčešće dalje prodaje odjeća, obuća, razni alati, polovni kućanski aparati i tehnički aparati, polovni motocikli, ali i nakit, lako kvarljiva roba, životinje i drugo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME