Portal 072info

Australija mijenja geografsku širinu i dužinu

“Moramo uskladiti geografsku dužinu i širinu tako da satelitski navigacijski sustavi koje koristimo na telefonima budu usklađeni s informacijama s digitalnih mapa”, kaže dužnosnik australske agencije “Geoscience” Dan Jaksa.

Australija će morati ispraviti svoju geografsku dužinu i širinu, saopćeno je iz “Geosciencea”. U saopćenju se ističe da su trenutne koordinate Australije pogrešne za više od jednog metra i ta netačnost može prouzročiti velike probleme pri uporabi novih tehnologija poput automobila bez vozača.

Australija se zbog normalne tektonske aktivnosti godišnje kreće oko sedam centimetara ka sjeveru i Jaksa ističe da je zbog toga neophodno uskladiti podatke. 

Prema njegovim riječima, pametni telefoni su precizni unutar pet do deset metara, ali smanjenje tog odnosa bit će od ključne važnosti u narednim godinama, posebno zbog sve veće uporabe bespilotnih vozila u poljoprivredi i rudarstvu. 

Australski sistem koordinata posljednji je put obnovljen 1994. godine i dužnosnici upozoravaju da će nepreciznost u širini i dužini, ukoliko ne bude izmjena, iznositi do 1,8 metara do 2020. godine.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box