Screenshot 1 26
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 6, 2021 @ 18:30
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Austrijski savezni kancelar Alexander Schallenberg saopćio je kako Austrija pooštrava epidemiološke mjere koje će se prije svega odraziti na osobe koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa.

NER FIT

Nakon sastanka s guvernerima austrijskih pokrajina, savezna vlada donijela je odluku o pooštrenju mjera koje će na snagu stupiti već od narednog ponedjeljka.

Nove mjere između ostalog podrazumijevat će i to da će građani moći ući u restoran ili u frizerski salon samo ako su vakcinisani ili imaju dokaz da su prebolovali koronavirus.

Ista mjere odnosit će se i na posjetu koncertima, pozorištima ili sportskim događajima što znači da se donedavno 3G pravilo od ponedjeljka pretvara u 2G pravilo.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Također, austrijski zvaničnici su rekli da se kao obaveza u maloprodajnim objektima vraća i korištenje maski FFP2 za koje su naglasili kako bi trebale postati nacionalni standard.

Kada je riječ o radnim mjestima, tu bi pravila prema novoj odluci trebala ostati ista kao i ranije te će građani moći doći na posao i uz predočen negativan test na koronavirus.

“Želimo stegnuti uzde kada su u pitanju nevakcinisane osobe. U automobilu se vežete pojasom, kada vozite motor stavljate kacigu. Vakcinacija u pandemiji podrazumijeva sigurnosni pojas i to je najlakši način da brinete jedni o drugima. Zakažite termin za vakcinaciju i uradite to”, rekao je Schallenberg.

Savezna vlada osvrnula se i na trajanje tzv. “zelenog pasoša” nakon vakcinacije. Prema odluci vlade, “zeleni pasoš” trebao bi važiti devet mjeseci nakon druge vakcinacije što je odluka koja bi trebala motivirati građane i za treću dozu vakcine. Što se tiče osoba koje su vakcinisane vakcinom kompanije Johnson & Johnson, njihov “zeleni pasoš” trebao bi važiti do 3. januara.

U posljednja 24 sata u Austriji je prijaveljeno 9.388 novozaraženih koronavirusom što predstavlja i ovogodišnji maksimum. U jedinicama intenzivne njege trenutno je smješteno 356 osoba.

LIDER