ec1052783fefb58bd5829df03ab5f65c
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Nekoliko oblasti u austrijskim Alpima zaustavilo je masovno testiranje na koronavirus, nakon oluje koja je donijela ogromne količine snijega, zbog čega je izdato i upozorenje na lavinu najvišeg nivoa, javlja Anadolu Agency (AA).

Dijelovi provincije Tyrol prekriveni su snijegom, koji je od petka do subote napadao 70 centimetara, a prognoze su da bi tokom dana moglo pasti još 110 centimetara, navela je austrijska novinska agencija APA.

U Istočnom Tyrolu, 500 domaćinstava je ostalo bez struje, nakon što su grane drveća oborile dalekovode, a nivo upozorenja na lavinu podignut na peti stepen. Zbog toga, nekoliko oblasti u Istočnom Tyrolu obustavilo je testiranje na koronavirus.

U Austriji je u petak počeo dobrovoljni program masovnog testiranja za koji se vlasti nadaju da može da spriječi novo zatvaranje zemlje. Brzo antigensko testiranje počelo je u Beču i u provincijama Vorarlberg i Tyrol.

Tokom prva dva dana, testirano je 300.000 ljudi, od ukupno devet miliona stanovnika. Vlada se nada da će nekoliko miliona ljudi biti testirano do sredine decembra.