Portal 072info

Austrija već radi na aktiviranju turizma, aviosaobraćaj moguć ovog ljeta

Karoline Edtstadler, austrijska ministrica za EU, najavila je da bi se ovog ljeta mogao ponovo uspostaviti aviosaobraćaj, a sve zavisi od statističkih pokazatelja suzbijanja pandemije.

Kao rezultat pandemije koronavirusa turizam je prvi stradao, ali tako nije samo u Austriji, već gotovo u cijelom svijetu. Kako piše portal Heute.at putovanja u inostranstvo trenutno su masovno ograničena, a otvaranje granice je još uvijek neizvjesno.

Kancelar Sebastian Kurz upozorio je jučer da će ovakvo stanje potrajati neko vrijeme i da će se nove mjere uvoditi oprezno.

Ipak, evropska ministrica Karoline Edtstadler kazala je dan kasnije da se “grozničavo radi na omogućavanju određenih načina ljetnog turizma”. Zadržala je i mogućnost otvaranja aviosaobraćaja.

“Ako postoje države koje također imaju sličan pozitivan razvoj kao Austrija i to je također moguće”, kazala je ministrica.

Trenutna situacija se preispituje na temelju tri kriterija Evropske komisije, a oni se fokusiraju na broj zaraženih, efikasnost zdravstvenog sistema i broj testiranja.

“Na kraju ovu krizu možemo prevladati samo zajedno”, zaključila je Edtstadler.

Podijelite članak
  • 51
    Shares

Počitajte još

Prva “korona free” država: Crna Gora otvara granice, ali ne sa svim zemljama!

072info

Prekršili mjere zabrane: Balkanci u Beču napravili feštu uz pjesme Sinana Sakića

072info

ODLIČNE VIJESTI: Najmanje zaraženih koronavirusom u danu u posljednja dva mjeseca u BiH

Redakcija