Portal 072info

Austrijski istraživači otkrili koje mjere protiv koronavirusa su zaista efikasne

Screenshot 1 1971
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od nošenja maski od “lockdowna” – austrijski naučnici su istražili koje su to mjere zaista efikasne u borbi protiv koronavirusa. Međunarodni tim na čelu sa Peterom Klimekom tvrdi da je najbolja “pametna kombinacija mjera”. Klimek i njegov tim okupljen oko Naučnog centra iz Beča (CSH) ispitali su 4.500 mjera koje su zemlje širom svijeta uvodile od januara do maja 2020. S obzirom da je Austrija pred drugim “lockdownom”, Klimek je za Kleine Zeitung objasnio koje mjere su zaista efikasne.Rad od kuće

“Znamo da svako reduciranje fizičkih kontakata pomaže. Najveća opasnost su slabo prozračene prostorije u kojima se okupljaju ljudi iz različitih domaćinstava. I kako to spriječiti? Radom od kuće, gdje god je to moguće, a ugostiteljstvo bi se sve više trebalo oslanjati na usluge dostave”, objasnio je Klimek.

Rani polcijski sat i zabrana alkohola

Prema statističarima, rani polcijski sat i zabrana alkohola ne igraju važnu ulogu u borbi protiv koronavirusa. Prema Klimeku, nije važno kada policijski sat počinje. Također, ova mjera povećava rizik od organizovanja zabava u privatnim prostorima.

Hoteli i restorani

Istraživači navode da su hoteli i restorani relativno sigurna mjesta. Samo 2,5 posto klastera može se povezati s uslugama smještaja i ugostiteljstva. To potvrđuje i Agencija za sigurnost hrane (AGES). Prema ovoj agenciji, hoteli i restorani nisu izvori zaraze.

Škole

“Vrtići i škole bi trebali ostati otvoreni, ali puno je transmisija u dobnoj grupi od 14 do 18 godina. Zbog toga bi stariji razredi trebali pohađati online nastavu”, rekao je Klimek.

Prodavnice

Diferenciran pristup treba primijeniti na trgovine. Ključno pitanje ovdje je, navodi Klimek, koje kompanije imaju dobre sigurnosne koncepte i gdje je rizik posebno visok? U isto vrijeme, navodi da zatvaranje parkova u proljeće nije donijelo neke posebne rezultate jer je rizik od zaraze na otvorenom jako nizak.

Nošenje maski

Nošenje maski je mjera za koju su naučnici sigurni da ima učinak. Naučnici su ustanovili da su zemlje čiji su građani nosili maske preko usta i nosa u ranoj fazi epidemije, najbolje prošle kroz prvi val koronavirusa.

Prema studiji o zaštiti od virusa Dječije bolnice Hauner u Minhenu, koja još uvijek nije u potpunosti evaluirana, nošenje maski tokom nastave u školama nije potrebno jer nema smisla.

“Testirali smo određeni broj djece prije ljetnog raspusta. Nismo uspjeli dokazati nijednu infekciju”, kazao je infektolog Ulrich von Both.

“Lockdown”

“Lockdown” poput onog koje će Njemačka uvesti 2. novembra ugrozit će i Austriju, navodi Klimek. U trenutnoj situaciji, smatra, još uvijek ne treba blokirati sve, no, isto tako navodi da je nemoguće proći bez pooštravanja mjera.

Komunikacija

Kao što je slučaj s maskama, ranije i dobrovoljne mjere su djelotvornije od onih koje dolaze kasno i obavezujuće su. Naučnici s toga smatraju ključnim da nadležni uspostave aktivnu rizičnu komunikaciju sa stanovništvom. Obrazovanje i informacije za širu javnost ključni su za suzbijanje pandemije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME