Portal 072info

Austrijsku penziju uložio u biznis: “Žena kuka, djeca se krste, ali vidjeće da sam…”

AUSTRIJSKU PENZIJU ULOŽIO U NEOBIČAN BIZNIS 696x412 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dide Sekulić, sedamdesetogodišnjak iz Rogačice kod Bajine Bašte, po sticanju penzije u Austriji, vratio se u rodni kraj u kome je kupio gotovo 60 hektara zemlje, zasadio smrče, jele, kestenje, orahe, divlje trešnje i bundeve.

Na imanju uzgaja i svinje koje hrani organskom hranom, od svega toga, kaže nema posebnu korist, jer će istinske “plodove” njegovog truda ubirati potomstvo, zbog koga je sve to i uradio.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Nekada zarasla imanja na više lokacija u bajnobaštanskoj Rogačici i Svojdrugu, danas su zasadi koje je za dvije i po decenije kupio, očistio i sa hiljadama stabala različitih vrsta drveća i voća, Dide Sekulić, pošumio.

– Velika je to cifra novca al’ nikad ništa računao nisam. Račune nikome ne polažem, malo žena kuka na mene i djeca što ja to radim, al’ ja mislim jednog dana da će doći vrijeme da oni to vide da je unosno – kaže Dide Sekulić iz Rogačice.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

I drugi, sumnjičavo gledaju na to što radi, ali on ne odustaje, i iz godine u godinu, proširuje zasade i šume, mahom sadnicama iz svog rasadnika.

– Sve što imam popunjeno na imanju, sve je ovdje proizvedeno, osim smrče i jele što sam morao da kupim. Najviše imam rodnog oraha od 18 -20 hiljada a ovo drugo recimo divlja trešnja isto, crni orah na hiljade, a bagrema već da vam ne pričam – kaže Sekulić za RTS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Po dvoje stalno i povremeno angažovanih, tu su da ostvari planirano, zasadi i do svake od 30 parcela, prokopa put, ali i uberu usputne plodove višegodišnjeg rada.

– Ja sam tu negdje već desetak godina, radim. Sadili smo smrču jelu, orah, crni orah, mečju lesku, divlju trešnju, kesten, plevim rasadnik, sve što treba radim. Kad dođe jesen krenemo da ubiramo plodove orahe, kestenje – navodi Slavojka Stanić iz Bajine Bašte.

Sekulić kaže da radi što voli.

– Uživam, da imaju, da nešto uradim, da ostane iza mene, znam da je ovo veliko bogatstvo i savjetovao bi svima da posade nešto da ostane iza njih- ističe on, prenosi Blic.

I mada su rezultati njegovog rada već vidljivi svuda po selu, tu nije kraj. Na proljeće slijedi novo čišćenje, prored i ko zna, možda još neka parcela i novi zasad, u ovom kraju nesvakidašnjeg voća i drveća, piše RTS.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6