Autoceste FBiH: Na Koridoru 5C aktivno osam gradilišta s blizu 2.000 radnika

Autoceste FBiH: Na Koridoru 5C aktivno osam gradilišta s blizu 2.000 radnika

Na izgradnji Koridora 5C trenutno je aktivno osam gradilišta, na kojima je angažirano blizu 2.000 radnika, kazali su za “Avaz” iz „Autocesta FBiH“. Najveće gradilište, na dionici od 50 kilometara autoceste, aktivno je u sjevernom dijelu Koridora 5C.

– Trenutno smo u završnoj fazi ugovaranja posljednje dionice što se tiče sjevernog dijela Koridora 5C. Radi se o dionici Ozimice – Poprikuše, a istovremeno smo u južnom dijelu, oko Mostara, u toku završnog ugovaranja tri dionice, i to tunel Kvanj – Buna, Mostar jug – tunel Kvanj i Mostar sjever – Mostar jug. Naš strateški cilj jeste da cijeli sjeverni dio Koridora u potpunosti bude završen u junu 2026. godine – kazali su iz „Autocesta FBiH“.

Otvaranje dionice

U toku je prikupljanje potrebnih dozvola za otvaranje mosta Počitelj s dionicom Počitelj –Zvirovići. Završeni su radovi, kao i naknadna sanacija oštećenja mosta.

Strateški cilj je da cijeli sjeverni dio Koridora bude završen u junu 2026.  - Avaz

Strateški cilj je da cijeli sjeverni dio Koridora bude završen u junu 2026.. Facebook

– Planiramo do početka ljetne sezone da otvorimo tu dionicu. Novi kilometri će otvoriti nove perspektive razvoja na jugu BiH, otvarajući taj dio BiH dodatno EU, povezujući je na regionalno značajne prometne koridore, te stvarajući pretpostavke da domaći privrednici imaju na raspolaganju brzu i sigurnu cestu – rekli su u „Autocestama FBiH“.

Planirani rok

Elektronski portal nabavki Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavio je obavijest o nabavci za radove i konsultantske usluge za dionicu Koridora 5C Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever. Iz „Autocesta FBiH“ pojašnjavaju da je riječ o obavijesti potencijalnim ponuđačima, koji sada imaju informaciju o završenim tenderima te onome što je planirano.

Novi kilometri će otvoriti nove perspektive razvoja - Avaz

Novi kilometri će otvoriti nove perspektive razvoja. Facebook

– Iz obavijesti je vidljivo da projekt obuhvata izgradnju dionice tunel Prenj (dužina 12,4 kilometra), za koji je postupak nabavke u toku, zatim dionice Ovčari – Prenj, koji se tek treba definirati, te dionice Prenj – Mostar sjever, koja je u fazi definiranja. Tender za tunel Prenj je u toku. Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji je septembar 2024., a planirani rok završetka je avgust 2030. godine – poručili su za „Avaz” iz „Autocesta FBiH“.

Obilaznica Konjic

Ukupna dužina dionice od Ovčara kod Konjica do Mostara sjever je 35,26 kilometara i podijeljena je na tri dijela, Ovčari – tunel Prenj (11,50 kilometara), tunel Prenj (10,16 kilometara) s 1,20 kilometara trase prije tunela, te tunel Prenj – Mostar sjever (12,40 kilometara).

Osim ovih dionica, bit će izgrađeni i južni priključak na magistralni put M-17, odnosno obilaznica Konjic, dužine dva i po kilometra, kao i sjeverni i južni pristupni put tunelu Prenj, ukupne dužine 12,62 kilometra. Od objekata, bit će izgrađeni dvije petlje, deset vijadukta, pet tunela, te dva odmarališta.

Tunel Prenj je najkompleksniji objekt na cijelom Koridoru 5C. 

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica