Autonomni dronovi mogu dnevno zasaditi 40.000 stabala

Screenshot 4 5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Borba protiv klimatskih promjena i gubljenje bioraznolikosti su komplikovani problemi, no jedno od “oružja” čovječanstva su autonomni dronovi.

Australski startup AirSeed Technology posjeduje jato dronova koji “ispaljuju” kapsule sa sjemenom stabala, a dnevno mogu zasaditi do 40.000 novih stabala te tako podržati napore u borbi protiv gubitka šuma.

Tehnologija koristi kombinaciju umjetne inteligencije i specijalno dizajniranih kapsula sa sjemenom koje se mogu “ispaliti” u zemlju s visine. Iz pomenute kompanije tvrde da dronovi obavljaju posao 25 brže i 80 posto jeftinije u odnosu na tradicionalne metode sadnje.

Kapsule sa sjemenom predstavljaju patentirano i jeftino rješenje za pošumljavanje i sadnju autohtonih vrsta, one pružaju dodatne hranljive tvari, minerale i dodatke koji su neophodni za razvoj sadnica, a koji možda nisu prisutni u tlu na lokaciji sadnje.

Dronovi rade u dvije faze, tokom prvog leta se identificiraju vrste biljaka specifične za lokaciju te se kreira optimalan obrazac sadnje. Prikupljeni podaci se koriste za mapiranje leta dronova, a ti planovi diktiraju kada će se i gdje ispaliti kapsule.

Nakon obavljanja sadnje, dronovi se mogu koristiti za detektovanje i procjenu promjena, brojanje krošnji i drugih parametara koji pomažu u praćenju rasta i uspješnosti pošumljavanja.

Klix