Avatar omogućava hronično bolesnoj djeci u Austriji da pohađaju nastavu

Screenshot 4 846

U Austriji skoro 190.000 djece pati od hroničnih bolesti poput dijabetesa, urođenih srčanih mana ili raka. Blizu devet posto njih neredovno pohađa školu samo zbog liječenja ili hospitalizacije, a kako ne bi propustili gradivo, pomaže im avatar.

No, posljedice nisu samo propuštanje školskog gradiva, već i gubitak kontakta sa vršnjacima. Nedostatak ličnog kontakta sa nastavnicima i školskim kolegama takođe uzrokuje osjećaj usamljenosti i socijalne izolacije. Nedostatak osjećaja pripadnosti pospješuje razvoj psiholoških komplikacija, nisko samopoštovanje bolesne djece i nepovoljno procesuiranje bolesti.

Kako bi se spriječile ove poteškoće, posljednjih godina u obrazovnom i psihološkom radu raspravlja se o sistemima teleprisutnosti poput avatara, virtualnih učionica i mobilnih robota. Često se koristi kontrolirani robot koji može prenositi i sliku i zvuk u oba smjera, a djeca ga kontroliraju i pomiču. Praktični avatar AV1 norveške kompanije “No Isolation” emituje zvuk u oba smjera, ali video sliku samo u jednom smjeru. Avatar sjedi u klupi učenika koji kod kuće koristi tablet ili pametni telefon da ga pokrene, kontroliše pokrete dodirom i govori kroz njega.

Thomas Pletschko iz Sveobuhvatnog centra za pedijatriju (CCP) pri Medicinskom univerzitetu u Beču i vođa laboratorije Pediatric Brainfit sada detaljno istražuje u studiji u trajanju od dvije godine kako upotreba AV1 avatara utječe na školsku situaciju djece, njihovih roditelja i nastavnika. Analiziraju se i trajanje korištenja i varijable socio-ekonomskog uticaja. Studija uključuje djecu i adolescente sa hroničnim bolestima u dobi od 6 do 17 godina i 11 mjeseci koja su već pohađala školu najmanje jedno polugodište i koja ne mogu pohađati školu ili je ne mogu redovno pohađati najmanje šest sedmica zbog bolesti.

Cilj studije je stvoriti bolje razumijevanje školskih problema djece i adolescenata s hroničnim bolestima i pokazati mogućnosti intervencije koje se bave novom tehnologijom sistema teleprisutnosti.

Klix