Portal 072info

Avdić: Dosta političkih partija koje ne misle dobro BiH žele rušiti dr. Cerića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kandidatura dr. Mustafe Cerića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i dalje izaziva različite komentare u javnosti, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Sead Avdić, nekadašnji ambasador BiH u Indiji i jedan od ključnih aktera odbrane Tuzle 15. maja 1992. godine kaže da je Cerićevo prvo istupanje krajnje dobronamjerno prema svim političkim opcijama.

– Do sada je pokazao da želi biti kandidat svih ljudi koji dobro misle BiH. U tom kontekstu treba sagledati šta će se dalje dešavati. Ostaje da se vidi daljnji put u predizbornoj kampanji – kaže Avdić za NAP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On dodaje da je obzirom na kontaminiranu političku scenu u BiH opterećenu kriminogenim radnjama kandidatura dr. Cerića dobra.

– Uzimajući u obzir i da su sve stranke u cjelosti postale interesne zajednice pojedinaca koje samo vezuju interesi, ja bih ipak bio sklon i slobodan da kažem da je kandidatura gosp. Cerića je hrabar gest. Gest, ukoliko je iskren do kraja, a ne bi trebalo sumnjati jer se radi o nekadašnjem reisu koji je 20 godina bio u Islamskoj zajednici – dodao je Avdić.

Profesor Avdić napominje da dr. Cerić dolazi iz jedne zdravije sredine u odnosu na politički establišment BiH.

– Onda se može očekivati da unese neke svježe tonove, e sad kontroverze da ta aura reisa stvara predrasude, mislim da nisu opravdane. Osnovno i temeljno ljudsko pravo je da se svaka osoba ima pravo kandidirati i predrasude nemaju osnov ni utemeljenje – dodao je Avdić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S durge strane, smatra Avdić, propaganda u velikoj mjeri koja ide da ruši Cerića dolazi iz Banja Luke i snaga koje nisu dobronamjerne prema državi BiH.

– Sigurno da gosp. Cerić ne bi trpio ono što se dešava u BiH s aspekta prijetnji secesijom, ucjenama kroz entitetska glasanja itd. Dosta političkih snaga koje ne misle dobro BiH pokušava se organizirati i na osnovu ovih predrasuda rušiti Cerića. Vidjet ćemo šta će biti, ali ja mislim da je on vrlo uporan – dodao je Avdić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME