Joe Biden
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 9, 2021 @ 7:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je danas da slanje američkih trupa na teren u Ukrajini u slučaju ruske invazije “nije na stolu”. Ali Bajden je također upozorio na ozbiljne posljedice ako Rusija izvrši invaziju, prenosi “BBC”.

Izjava je došla samo dan nakon dvosatnog razgovora video-vezom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Virtuelni sastanak dvojice predsjednika imao je za cilj smanjenje tenzija u regionu nakon velikog gomilanja ruskih trupa duž istočne granice Ukrajine.

Rusija je optužila Ukrajinu za provokaciju i tražila garancije protiv širenja NATO-a na istok i raspoređivanja oružja u blizini Rusije.

Ukrajinske vlasti rekle su da bi Moskva mogla krenuti u vojnu ofanzivu krajem januara naredne godine, iako američki zvaničnici kažu da još nije jasno da li je predsjednik Putin donio takvu odluku.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Govoreći u srijedu, Putin je odbio reći da li će narediti trupama da krenu u Ukrajinu. Podvukao je da “ne može sjediti i ne činiti ništa dok se vojna alijansa NATO-a približava Rusiji”.

LIDER