Portal 072info

BAJRAM DOĐE U GRAD ZENICU: Zeničani klanjali bajram-namaz

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH jutros je sa izlaskom sunca nastupio Ramazanski bajram, trodnevni blagdan kojeg muslimani dočekuju u radosti i veselju, sa porodicom, komšijama i prijateljima.

U džamijama širom BiH jutors je klanjan bajram-namaz, proučene su dove i u prigodnim programima izvođene ilahije i kaside.

Bajram namaz se klanjao u 5 sati i 57 minuta, a centralna bajramska svečanost za zenički medžlis upriličena je u Čaršijskoj džamiji gdje je bajram imamio i poruku uputio muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Naredna tri dana obilježava se jedan od najvećih muslimanskih blagdana, ramazanski Bajram koji muslimani obilježavaju nakon mjeseca ramazana koji su proveli u postu, a koji će ostati upamćen po vrelim danima, punim džamijama i po prisutnosti velikog broja omladine na noćnim namazima.

Drugi dan Ramazanskog bajrama, prema odluci Rijaseta Islamske zajednice u BiH obilježava se i kao Dan šehida, u okviru čega će na spomen-obilježju Kameni spavač biti upriličeno izvođenje “Srebreničkog inferna” Omladinskog hora iz Zenice sa početkom u 21 sat.

Našim čitateljima islamske vjeroispovijesti upućujemo iskrene čestitke povodom blagdana, Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box