Portal 072info

Baka iz BiH na Interpolovoj potjernici

Kao jedina međunarodna organizacija koja posjeduje sistem potjernica na globalnom nivou koji je 24 sata dnevno dostupan u svih 190 država članica, Interpol doslovno svakodnevno daje na uvid identitet osoba koje su tražene u svakoj pojedinoj državi.

Javnosti najzanimljivije su “crvene potjernice”, koje se raspisuju za osobama koje se međunarodno traga zbog vođenja kaznenog postupka protiv njih ili zbog izdržavanja kazne zatvora.

 

Intrigantan je podatak da se na listi “crvenih potjernica” nalazi 160 ženskih osoba, a pažnju nam privlači i činjenica da za međunarodnu potjernicu nema penzije, te da se na njoj nalazi i jedna baka iz Širokog Brijega.

Naime, Sofija Ćubela iz Širokog Brijega, državljanka je Hrvatske i BiH, te stara 72 godine, a tražena je preko Interpola zbog raznih prevara.

Zbog kaznenog djela na štetu maloljetnika traži se i Božana Kovačić (43), rođena u Banjoj Luci, a prijavljena je za sprječavanje i neizvršenje mjera za zaštitu djeteta ili maloljetne osobe.

Zbog krađe je na listu natraženijih dospjela 29-godišnja Selma Pecikoza iz Sarajeva, koja je na popisu natraženijih dospjela zbog krađa.

Mnoge od njih uz objavu o traženju nemaju fotografiju, a pojedine imaju upisanu visinu, težinu, boju očiju i kose. Za pojedine je očigledno kako su fotografije toliko stare da je jasno kako ima malo nade da će ikada odgovarati za svoja nedjela.

Podijelite članak