Baka napravila sebi električni automobil za 24.000 dolara

Jedna novozelandska baka pretvorila je 29-godišnju olupinu u domaće električno vozilo na solarni pogon, kako bi pokazala da se to može učiniti.

Rosemary Penwarden (63) već tri godine vozi svoje prerađeno vozilo. Projekat je njoj i prijatelju oduzeo više od osam mjeseci solidnog rada i petljanja.

– Želim da se zahvalim naftnim kompanijama na motivaciji – rekla je.

Penwarden je kupila karoseriju automobila iz 1993. godine od švercera i sama izvadila motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Zamijenila ga je novim mjenjačem i električnim motorom, a zatim upakovala prednji i zadnji dio automobila sa baterijama – 24 ispod haube, a 56 u prtljažniku, piše The Guardian.

Ukupno je projekat, uključujući radnu snagu, koštao 24.000 dolara. Auto ima i garanciju. Nakon nekoliko godina na putu, njen projekat je nedavno došao u centar pažnje lokalnih novinara.

Copy

Inženjer Hagen Bruggemann, koji je pomogao Penwarden da konvertuje svoj automobil, sada je oko osam automobila pretvorio u električne motore.

Bez besplatne radne snage, kaže on, pretvaranje automobila nije finansijski isplativa opcija za većinu ljudi, ali postoji jak komercijalni argument za preradu kamiona i većih vozila, gdje karoserija obično vrijedi mnogo više od motora. Preinačenje dizel kamiona, kaže, isplatilo bi se za pet godina.

Penwarden, dugogodišnja aktivistica za zaštitu životne sredine, kaže da vrijeme i novac koji je posvetila prepravljanju svog automobila nisu mogući za svakoga. Ona puni auto u svojoj kući, koja je u potpunosti na solarni pogon.

Prethodni članakBrojni sadržaji i noviteti ove sezone na zeničkim otvorenim bazenima
Sljedeći članakDodik: Nismo podanici kao muslimani