Bakir Izetbegović: BiH se neće raspasti jer mi nemamo alternativu

1631887367 bakir izetbegovic 234392 1024x576 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je za N1 da je u toku svesrpski projekat, navodeći da to potvrđuje i situacija u Crnoj Gori, koja se, kako je ocijenio, preliva i na Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović je naveo da je to i potvrda sintagme „srpski svijet“ i obilježavanja Dana srpskog jedinstva.

On je dalje rekao da srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se, kako je naveo, „ispušu poslije odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida“.

Prema njegovim riječima, opozicione stranke u Republici Srpskoj ne mogu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji „diktiraju taj tempo“.

Lider SDA je još rekao da ne isključuje mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati da „pocijepa državu“.

U toj situaciji, dodao je, odgovor SDA bio bi „moderna, evropska i multietnička BiH“, u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje EU i NATO-u.

„Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam OHR, Savjet za primjenu mira, zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patriotama, na jedan vrlo ružan način“, naglasio je Izetbegović.

On smatra da se Bosna i Hercegovina nikada neće raspasti, jer se u njoj „pitaju oni koji vole tu zemlju i nemaju alternativu“.

Lider SDA je rekao je i da priželjkuje da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Izborni zakon, ali ne samo u dijelu koji se tiče konkretno izbora članova Predsjedništva.

„Schmidt to ne bi smio da uradi jer bi time uništio svoj autoritet“, naveo je Bakir Izetbegović.

“Nije ustavotvorac htio da to bude hrvatski član Predsjedništva BiH, već da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cijele BiH. Ali, ako oni insistiraju, ako se tako destabilizuje zemlja, možemo im izaći u susret kroz presudu ‘Sejdić-Finci’. Ukinut ćemo te nacionalne prefikse…“, dodao je Izetbegović.

Evropski sud za ljudska prava u presudi „Sejdić-Finci“ naložio je BiH da iz Ustava i Izbornog zakona izbaci diskriminatorske odredbe, koje onemogućavaju predstavnicima „ostalih“ naroda kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Sud u Strazburu je tu presudu donio u decembru 2009. godine, ali ona do sada nije sprovedena.

GODISNJICA
MARKETING