Bakir Izetbegović u petak putuje u Banju Luku, bit će donesena odluka o apelaciji Ustavnom sudu BiH

1631887367 bakir izetbegovic 234392 1024x576 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u petak će u okviru radne posjete Banjoj Luci organizovati sastanak s potpredsjednicima SDA s područja RS-a kao i bošnjačkim predstavnicima u Vijeću naroda RS-a i Narodnoj skupštini. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je predstavnik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković (SDA) koji je naglasio kako će se tokom posjete razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, ali i spornim zakonima koje je Narodna skupština RS-a izglasala, a tiču se neprimjenjivanja Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

“Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dolazi u petak u radnu posjetu Banjoj Luci gdje će razgovarati s delegatima u Vijeću naroda RS-a i narodnim zastupnicima u NSRS i drugim uglednim ljudima iz SDA s područja RS-a. Razgovarat će se o daljim koracima kada su u pitanju zakoni koje je usvojila NSRS kao i o trenutnoj političkoj situaciji”, rekao je Tabaković.

Tabaković je također naglasio kako će se tokom Izetbegovićeve posjete Banjoj Luci razgovarati i o upućivanju apelacije prema Ustavnom sudu BiH o ustavnosti odluka Narodne skupštine RS-a.

Ova tema će svakako biti u fokusu razgovora i zbog odluke Ustavnog suda RS-a da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakonom o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, jer se jednako odnose na sve građane

“Svakako da će apelacija prema Ustavnom sudu BiH biti tema razgovora. Predsjednik Izetbegović s članovima Predsjedništva SDA iz RS-a organizuje posjetu detalje sastanka još uvijek ne znam. Budući da je Klub delagata Bošnjaka u Vijeću naroda stavio veto prema Ustavnom sudu RS-a i da je došla odluka da taj zakon nije protiv bošnjačkog naroda, on će ovih dana stupiti na snagu. Preostaje ili da taj zakon ukine visoki predstavnik ili apelacija prema Ustavnom sudu BiH, ali mi još uvijek nemamo konkretnu uputu. Svakako da ćemo u petak detaljnije razgovarati o ovoj temi”, zaključio je u razgovoru za Klix.ba Alija Tabaković.

GODISNJICA
MARKETING