Bakir Krajinović otkrio kad stižu minusi, a kad se vraća ljeto

Bakir Krajinović otkrio kad stižu minusi, a kad se vraća ljeto

April 2024. godine pamtit će se po oborenim temperaturnim rekordima. U prvom krugu to su bili Drvar 7. aprila te Bihać 8. aprila s 31 stepenom. Prema riječima meteorologa Bakira Krajinovića, u nedjelju je novi rekord izmjeren u Bihaću, i to 32,1 stepen, na Bjelašnici je bilo 14 stepeni, Bugojnu 30, Ivan-sedlu 26 i Zenici nevjerovatna 33,3 stepena.

Najviša temperatura zraka 

– Kolega Birnas Šabić, meteorološki posmatrač iz Zenice, dva puta mjeri rekordnu, najvišu temperaturu zraka u ovom gradu i BiH. Prvi put 28. aprila 2012. izmjerio je 33,1 stepen, što je do nedjelje bila i najviša temperatura zraka u zemlji. U nedjelju, 14. aprila, Birnas je izmjerio 33,3 stepena, što je novi apsolutni rekord za Zenicu, a time i našu zemlju – kazao je Krajinović.

Temperaturni režim, dodaje, osjetnije će se promijeniti. Od srijede, 17. aprila, zahladnjet će, pa će se minimalne jutarnje vrijednosti kretati između 0 i 3 u centralnim dijelovima zemlje, na jugu i sjeveru do 6 stepeni.

– S približavanjem vikenda stižu još hladnija jutra, posebno u petak, 19. aprila, u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Bosni minimalne temperature kretat će se od – 4 do 0, na sjeveru i u Hercegovini do 5 stepeni. Na planinskim visoravnima moguća je pojava i jačeg mraza, izraženija pri tlu – navodi Krajinović.

Postepeno zatopljenje

Od četvrtka, 18. aprila, dolazi do postepenog zatopljenja i viših temperatura u Posavini i na krajnjem jugu. Do kraja sedmice maksimalne dnevne vrijednosti dostizat će između 8 i 12 u unutrašnjosti, te od 14 do 17 stepeni u Hercegovini i na sjeveru zemlje.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS