Bakterije imune na antibiotike svjetska prijetnja zdravlju

Podijelite vijest

199664223753627664d500f751552781_orig

Bakterije otporne na antibiotike proširile su se širom svijeta, upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

One sada predstavljaju globalnu prijetnju zdravlju, tvrde u izvještaju koji predstavlja analize podataka iz 114 zemalja.

Stručnjaci su proučavali sedam bakterija uzročnika upale pluća, proliva i infekcija krvi. Dva ključna antibiotika neophodna za lečenje tih bolesti u nekim zemljama više ne djeluju kod polovine ljudi. Slično važi i za infekcije mokraćnih puteva koje uzrokuje ešerihija koli. Od osamdesetih godina do danas ta bakterija je postala otporna na antibiotike u polovini slučajeva.

Procjenjuje se da su bakterije mutirale i postale otporne na brojne lijekove zbog pretjeranog korištenja antibiotika, piše BBC.

„Ako se nešto ne preduzme, svijet je na putu ka postantibiotičkoj eri u kojoj bi obične infekcije i manje povrede koje su decenijama bile izlječive, ponovo mogle ubiti“, upozorio je zamjenik glavnog direktora SZO, dr Keiđi Fakuda.

Ovaj izveštaj SZO trebalo bi da bude znak za buđenje vladama i pojedincima, istakla je dr. Dženifer Kon iz Međunarodne organizacije za bolje snabdevanje lijekovima.

B92.net