Banane mogu poboljšati razinu šećera u krvi

banane trgovina ilustracija pixabay

Banane su nevjerovatno zdrave, praktične i ukusne. Osim toga, to je jedna od najjeftinijih svježih voćki koje možete kupiti. To ih čini izvrsnim izborom za sve koji su zainteresirani za zdravu prehranu, piše Prvo zdravlje.

Banane sadrže mnogo esencijalnih hranjivih tvari i mogu pomoći u smanenju tjelesne težine, probavi i zdravlju srca. Također, mogu poboljšati razinu šećera u krvi.

Banane su bogate topivim prehrambenim vlaknima. To je ono što bananama daje prepoznatljivu gusto kremastu teksturu. Nezrele, zelene banane sadrže i tzv. rezistentni škrob koji vaše tijelo ne probavlja. Zajedno, ove dvije vrste vlakana mogu umanjiti razinu šećera u krvi nakon jela.

Osim toga, mogu vam pomoći u regulaciji apetita usporavanjem pražnjenja želuca. To znači da, unatoč većem ukupnom sadržaju ugljikohidrata, ovakve banane neće uzrokovati nagle i velike skokove razine šećera u krvi kod zdravih osoba. Međutim, iako osobe s dijabetesom mogu uživati u bananama, ne preporučuje im se da odjednom konzumiraju velike količine.