Banjalučki novinar Miljan Kovač: Dodikovo vezivanje za Rusiju najviše šteti RS

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čiji je režim od početka agresije na Ukrajinu, rata koji je do sada odnio veliki broj života, na meti osuda cijelog demokratskog svijeta. Tokom posjete, Dodik je Putina i odlikovao Ordenom za zasluge, u znak zahvalnosti Rusiji za podršku, iako u ovom trenutku nikome nije sasvim jasno o kakvoj se to podršci radi.

Dodikove veze sa Putinom najviše štete RS

– Dodikovo stalno pozivanje na Rusiju i vezivanje za režim Vladimira Putina svakako šteti BiH, a ako ćemo preciznije najviše samoj RS i njenim građanima, bez obzira kolika svijest kod ljudi o tome postoji. Pogotovo u ovom trenutku kada je Rusija na čelu sa Putinom postala zemlja agresor na suverenu državu Ukrajinu, te kao takva okarakterisana od vodećih svjetskih država i organizacija – kaže novinar Miljan Kovač.

I on se pita kakvim se interesima rukovodi Dodik i kakve su veze sa Rusijom.

– Sve manje vjerujem da bi on mogao izjavljivati podršku zemlji agresoru i njenom lideru, pa mu ići i u posjetu dok ga čitav demokratski svijet drži pod sankcijama, a da za to nema “zeleno svjetlo” od bitnih međunarodnih faktora čiji je veliki uticaj u Bosni i Hercegovini. Ako bismo povjerovali da je Dodik toliko moćan da može prkositi i SAD, i Velikoj Britaniji, i EU, gurati im prst u oko, vrijeđati … onda bismo morali vjerovati i da je zapad toliko slab pred jednim Dodikom. 

Provincijski knez

To bi, po meni, bio veoma naivan zaključak, jer su mnogo jače lidere od jednog provincijskog kneza, što Dodik jeste, te sile uklanjale u momentu. Šta dakle Dodik radi u Moskvi? Možda igra ulogu nečijeg “goluba pismonoše”!? S druge strane, kakve su to “jake veze s Rusijom”, ako znamo da su investicije iz te zemlje u RS i čitavoj državi minimalne. Nikakve u odnosu na investicije koje dolaze sa Zapada. Sa tog istog Zapada Dodikov režim godinama dobija i donacije, i kredite, a gdje su donacije i krediti iz Moskve? Nema ih. U RS skoro da nema zgrade institucije bez table na kojoj piše da je izgrađena sredstvima USAID-a ili EU, dok sa druge strane ne postoji nijedna koja je sagrađena sredstvima Rusije – dodaje Kovač, te ističe kako se upravo donacijama i kreditima zapada Dodikov režim već 20 godina održava u životu.

Avaz