Screenshot 1 25
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Nogometaši Barcelone će 4. augusta igrati prijateljski meč u Jerusalemu protiv Beitara, a ta vijest je naišla na žestoko negodovanje u Palestini.

Nogometni savez Palestine je danas objavio saopćenje za javnost u kojem je kritikovao potez Barcelone.

“Žalimo zbog odluke Barcelone da igra prijateljsku utakmicu s izraelskim Beitarom u okupiranom dijelu Jerusalema 4. augusta na stadionu Teddy, te molimo klub da još jednom razmisli o tome.

Mi poštujemo odluku svake ekipe da igra prijateljske utakmice s kim god hoće, ali ovom prilikom bismo željeli ukazati na činjenicu da bi Barcelona igrala utakmicu na okupiranom dijelu Jerusalema. Istočni Jerusalem nije u nadležnosti Nogometnog saveza Izraela već Palestine i na taj način bi prekršili naša prava”, stoji u saopćenju NS Palestine.

Također, navedeno je i da za Beitar “nikada nije igrao musliman ni Arap”, te da je najvatrenija navijačka grupa te ekipe La Familia “rasistička” i da podržava ubijanje Palestinaca.

Također, Palestinci su bijesni na Barcelonu jer je pristala da igra na stadionu koji je izgrađen na ruševinama palestinskog sela al-Malha.

“Čelnici Barcelone moraju misliti na te ljude koji su protjerani. Za njih će Barcelona igrati bukvalno na grobovima njihovih predaka”, poručili su.

Palestinci su podsjetili i da ih je Barcelona u prošlosti poštovala, te da je 2013. godine igrala utakmice i u Izraelu i u Palestini kako bi doprinijeli miru.

“Za razliku od 2013. godine, sada Barcelona šalje ružnu poruku milionima Palestinaca, Arapa i cijelom svijetu”, saopćili su iz NS Palestine.