xjeiobr44lsj7cwzofct 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
NER FIT

Real, Barcelona i Juventus izdali su novo saopštenje o Superligi, kao jedina tri kluba koja su preostala u ovom projektu koji je ranije ove godine uzdrmao fudbalski svijet.

FIXGEHALT

U nastavku donosimo puno saopštenje tri kluba: 

“FC Barcelona, Juventus i Real Madrid pozdravljaju današnju sudsku odluku, koja stupa na snagu odmah, a kojom se UEFA obavezuje da poništi odluke protiv svih klubova osnivača Superlige, što uključuje obustavu disciplinskih postupaka protiv tri kluba u potpisu, te ukidanje kazni i oograničenja protiv ostalih devet klubova osnivača, a s ciljem izbjegavanja disciplinskih mjera UEFA-e.

Nadležni sud je podržao zahtjev koji su podnijeli pokretači Superlige, odbacio žalbu UEFA-e, te potvrdio upozorenje da ukoliko UEFA ne bude poštovala ovu odluku to će rezultirati novčanom kaznom i mogućom krivičnom odgovornošću. Ovaj slučaj će ocijeniti i Europski sud pravde u Luxemburgu, koji će preispitati UEFA-inu “monopolističku poziciju u europskom fudbalu.”

LIDER

Naša je dužnost da rješavamo ozbiljna pitanja s kojima se fudbal suočava: UEFA se postavila kao jedini regulator, isključivi operater i jedinstveni vlasnik prava za sva europska takmičenja. Ovakva monopolistička pozicija, u sukobu interesa, nanosi štetu fudbalu i njegovom takmičarskom balansu. Kao što pokazuju mnogi dokazi, financijske kontrole su neadekvatne i nepropisno se provode. Klubovi koji sudjeluju u europskim takmičenjima imaju pravo da upravljaju svojim takmičenjima.

Drago nam je što ubuduće nećemo biti izloženi stalnim prijednjama UEFA-e. Naš cilj je da razvijemo projekt Superlige na konstruktivan način i kroz suradnju, računajući na sve učesnike u fudbalu: navijače, igrače, trenere, klubove, lige te nacionalna i međunarodna udruženja. Svjesni smo da postoje dijelovi našeg prijedloga koje treba pregledati i koji, naravno, mogu biti poboljšani kroz dijalog i konsenzus. Uvjereni smo u uspjeh projekta koji će uvijek biti u skladu sa zakonima Europske unije”, stoji u zajedničkoj objavi tri kluba.

Podsjećamo, dvanaest najbogatijih evropskih fudbalskih klubova krajem aprila 2021. godine donijelo je odluku da formiraju novo takmičenje pod nazivom Superliga.

Klubovi osnivači, ukupno njih 12 su: Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham.

U međuvremenu, nakon oštre reakcije FIFA-e i UEFA-e, svi klubovi su se povukli izuzev trojke Real, Barca i Juventus.