Bavarski guverner Soeder: Produžiti lockdown u Njemačkoj do kraja januara

Njemacka koronavirus Bozic mjere Xinhua

 Bavarski guverner Markus Soeder poziva da lockdown u Njemačkoj bude produžen do kraja januara i kaže da se ne smije žuriti s ponovnim otvaranjem škola.

Trenutna blokada Njemačke stupila je na snagu 16. decembra nakon što djelomično zatvaranje koje je započelo početkom novembra nije uspjelo smanjiti nove zaraze koronavirusom. Trebalo je da završi 10. januara.

Jasno je da će se kancelarka Angela Merkel i 16 njemačkih guvernera složiti da ga produže kada razmotre situaciju u utorak. Pitanje je koliko dugo i u kojoj mjeri će se škole otvarati.

Soeder rekao je da “zaključavanje mora biti produženo do kraja januara”, prenosi AP.

Rekao je da će nas “ishitreno ublažavanje vratiti na dalek put” i da je susjedna Austrija pokazala da “model otvoreno-zatvoreno-otvoreno-zatvoreno ne funkcionira.”

Neki zvaničnici zagovaraju rano otvaranje osnovnih škola. Ali Soeder, čija država ima natprosječne brojke virusne infekcije, rekao je da bi bilo “neodgovorno” sve učenike i nastavnike poslati ravno u školu.

Nove infekcije u Njemačkoj ostaju na gotovo tri puta većem nivou od 50 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana, što je broj koji njemačka vlada postavlja u suzbijanju koronavirusa.

Fena