zastava iluzija
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 10, 2021 @ 6:30
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Optička iluzija iz 1985. koja pokazuje kako daltonisti vide boje počela se dijeliti društvenim mrežama.

NER FIT

Radi se o iluziji koja prikazuje britansku zastavu u žuto-zelenoj kombinaciji boja, a na centru slike se nalazi crna tačka. Objašnjava se kako trebamo gledati u tačku 20 sekundi.

Poslije 20 sekundi slika nestaje, ali nakon toga se većini ljudi čini kako se na bijeloj pozadini pojavila britanska zastava u svojim tradicionalnim bojama – crvenoj, plavoj i bijeloj.

Optička iluzija objašnjena je jednostavnom teorijom o tri receptora. Prema ovoj teoriji, ljudska mrežnica sadrži tri receptora za boju koji se nazivaju konusnim stanicama, a apsorbiraju različite boje iz spektra.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Kad duže vrijeme gledamo u zelenu boju, receptori za plavu i zelenu boju se umaraju i reagiraju slabije nego obično na bijeli ekran, no receptori za crvenu, koji nisu bili u upotrebi, reagiraju normalno. Zbog toga nam se čini da na bijeloj pozadini nakon 20 sekundi vidimo crveno. Istovremeno žuti dio slike umara receptore za crvenu i zelenu boju pa nam nakon 20 sekundi ostaje plava.

Kad slika nestane, odnosno ostane bijela pozadina, samo receptori za plavu boju rade normalno, što dovodi do toga da ona bude dominantna boja koju opažamo.

Ova iluzija pokazuje kako bi daltonisti, čiji su receptori manje osjetljivi na jednu od ove tri boje, mogli vidjeti boje, no napomenuto je da zapravo ne možemo znati kako ih oni zaista doživljavaju.

Iluzija je objavljena još 1985., no BBC ju je nedavno prvi put objavio na društvenim mrežama.

LIDER