Beba svaki dan treba biti na svježem zraku

Beba svaki dan treba biti na svježem zraku

Iskoristite lijepo vrijeme i povedite svoje dijete na malo duži boravak na otvorenom, koji će mu pružiti bezbroj mogućnosti za igru, zabavu, ali i normalan, zdravi razvoj.

Kolica ili za ruku

Djeci je potreban svakodnevni boravak na svježem zraku i u prirodi – bilo da se radi o jednomjesečnoj bebi ili djetetu koje već hoda, trčkara i samo počinje otkrivati svijet.

Sada kada su napokon stigli topliji dani, spremni ste za izlazak barem jednom dnevno, makar se radilo i o kratkoj šetnji po naselju ili obližnjem parku. Svježi zrak potreban je djeci za normalan rast i razvoj, a boravak na njemu ubrzo će ih i uspavati.

S malim djetetom najbolje je šetati u kolicima, a želite li da vam ruke budu slobodne, stavite dijete u nosilicu. Imate li vrt, dijete iznesite vani na rukama i pričajte mu što se sve nalazi oko njega – cvijeće, lišće, kukci, sitne životinjice…

Za sunčanijeg i toplijeg vremena, stavite dijete na dekicu i pustite ga da uživa u igri svjetla koje se probija kroz krošnju drveća. Možete leći pokraj njega te mu pričati ili pjevati.

Dijete uvijek namažite zaštitnom kremom i stavite mu šeširić na glavu. Naučite li ga na šeširić dok je još malo, kasnije nećete imati problema sa skidanjem i bacanjem.

Idete li van u šetnju na duže vrijeme, ne zaboravite sa sobom ponijeti torbu u koju ste spremili najosnovnije stvari – rezervne pelene i odjeću, maramice, bočicu tekućine.

Ako je dijete starije od šest mjeseci, obratite pažnju na nekoliko stvari. Jednom kada vaše dijete može samostalno sjediti, htjeti će mnogo više vremena provoditi vani.

Zanimanje za prirodu

Umjesto ležanja na travi, htjet će puzati i istraživati nepoznati svijet oko sebe. I sada svom djetetu nastavite pričati što sve vidite oko sebe – od bučnog automobila do cvijeća u travi i ptičica na drveću.

Upoznavanje s novim stvarima predstavljati će mu puno veću zabavu nego kada je bilo manje. Osim toga, dijete će uživati slušajući vaš glas i upijati sve ono što mu kažete.

Djetetovo čuđenje i zanimanje za prirodu postat će još veće budete li koristili maštoviti jezik ispunjen slikama. Na taj način pomoći ćete mu i da razvije govor.

Ne zaboravite igračke

U šetnju možete ponijeti i omiljene igračke koje će mu zaokupiti pažnju. Ali, što je dijete starije, to će ga više zanimati nepoznati svijet oko njega od već dobro poznatih igrački.

avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica