Portal 072info

Bebe su željne nježnosti i dodira

Svi bi roditelji htjeli da im djeca budu pametna i mudra, žele ih maksimalno podržati u razvoju. Zbog toga su do prvog rođendana obavezni trenuci maženja.

Bebe su gladne nježnosti i tjelesnih dodira. Nosajte i milujte bebu, tako ćete uraditi mnogo za njeno duševno i tjelesno raspoloženje, a time poticati zdrav razvitak,

učvrstiti, uz ostalo, i njeno duboko povjerenje u roditeljsku ljubav.

A najljepše od svega je što to možete raditi svuda:

– Prilikom hranjenja – nezavisno od toga da li bebu dojite ili prihranjujete, poklonit ćete svom malenom mnogo sigurnosti i bliskosti. Zahvaljujući podražaju dodira koji se prenosi putem kože, a koji doprinosi boljem povezivanju nervnih ćelija u mozgu, vaše dijete postaje sposobnije u svakom smislu. U dobi od osam do deset sedmica ono će već biti u stanju okrenuti glavu u pravcu iz kojega dolazi neki šum.

– Uvježbavajte mu čulo sluha – pjevajte mu što više. Ono najradije sluša mamin glas, jer ga poznaje još iz majčine utrobe. A dobar sluh izuzetno je važan za kasniji razvitak govora.

– Prilikom povijanja – izvodite laganu gimnastiku (savijajte mu nožice, širite ih, prekrižite mu ručice). Kretanje raduje dijete i jača mu muskulaturu.

– Poslije kupanja – bebu nježno masirajte dok utrljavate kremu. To podstiče čulo dodira i razvitak mozga, a smanjuje napetost.

– Prilikom nošenja – čulo za ravnotežu dobija maksimalnu podršku – važnu za razvitak motorike. Tjelesna blizina daje sigurnost koja jača odnos između roditelja i djece.

Ž6 = Prikladne igračke

Što je dijete mlađe, to igračke trebaju biti jednostavnije, a, osim toga, čiste i neotrovne. Idealni su različiti materijali, oblici i boje, da bi se potaknuo razvoj svih osjetila.

– Za vid: Pokretne igračke za krevetić ili prozor, ogledalo, razne slikovnice od drveta ili štofa sa motivima iz svakodnevnog života.

– Za sluh: Sat-igračka, razne platnene igračke koje zveče ili sviraju, lančići sa zvončićima za krevetić ili kolica.

– Za dodir i hvatanje: Lopte od štofa ili čvrste gume napunjene rižom ili ovsom.

AVAZ

Podijelite članak
  • 9
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box