Bebe više plaču u Italiji manje u Njemačkoj

Newborn babies dressed as chicks to mark the Year of the Rooster sleep at Paolo Memorial Hospital in Bangkok on January 27, 2017. / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA

Bebe više plaču u Britaniji, Kanadi, Italiji i Holandiji nego u drugim zemljama dok u Danskoj, Njemačkoj ili Japanu plaču najmanje, objavili su u ponedjeljak naučnici.

Istražujući koliko u svijetu bebe plaču u prva tri mjeseca britanski psiholozi izradili su univerzalne ‘karte’ normalnog plakanja u tom razdoblju.

“Bebe se već u prvim sedmicama života uvelike razlikuju po tome koliko plaču”, kazao je Dieter Wolker koji je vodio istraživanje na Univerzitetu Warwick.

“Možemo više saznati proučavajući društva u kojima manje plaču uključujući i to radi li se o načinu na koji roditelji postupaju ili drugim faktorima povezanima s trudnoćom i genetikom.”

Bebe u Britaniji, Kanadi i Italiji plakale su prosječno najmanje tri sata dnevno najmanje tri dana u sedmici, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da u prve dvije sedmice života bebe plaču prosječno dva sata dnevno. Nešto više plaču sljedećih nekoliko sedmica dok ne dosegnu vrhunac s prosječno dva sata i 15 minuta plakanja dnevno u dobi od šest sedmica. Potom se to smanjuje na prosječno sat i deset minuta do dobi od 12 tjedana.

No postoje varijacije pa neke bebe plaču tek 30 minuta dnevno dok druge plaču i po pet sati.

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Pediatrics bilo je obuhvaćeno 8700 beba.

Wolker kaže kako ‘karta plakanja’ može pomoći zdravstvenim radnicima u komunikaciji s roditeljima oko pitanja plače li beba previše u prva tri mjeseca života i treba li dodatnu potporu.

N1