Bećirović pisao Vučiću: Deset pitanja za poboljšanje međudržavnih odnosa BiH i Srbije

Bećirović pisao Vučiću: Deset pitanja za poboljšanje međudržavnih odnosa BiH i Srbije

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pisao je Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, povodom intenziviranja opasne politike ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. 

Istakao je da je BiH nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna članica Ujedinjenih nacija.

– To je trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti. Preciznije rečeno: mi imamo državu i ustavnu i svetu obavezu da je gradimo, čuvamo i kada je ugrožena branimo svim raspoloživim sredstvima. Država Bosna i Hercegovina nikada nije napadala svoje susjede. Naša država nikada nije izvozila ratove, ali su, nažalost, drugi uvozili zle ideologije i ratove u našu zemlju. Bosanskohercegovački građani su uvijek bili miroljubivi, dobronamjerni, ponosni i čestiti ljudi. Međutim, kada je država Bosna i Hercegovina ugrožena njeni patrioti su bezbroj puta dokazali da mogu biti najhrabriji, najodlučniji i najbeskompromisniji borci za svoju rodnu grudu – naveo je Bećirović.

Bećirović je Vučiću, s ciljem poboljšanja međudržavnih odnosa Bosne i Srbije, kao i otklanjanja nekih od prepreka na tom putu, javno postavio sljedećih 10 pitanja:

1. Gospodine Vučiću, na sastanku koji je 12. maja 2014. godine održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, kojem sam i lično prisustvovao u kapacitetu jednog od čelnika najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, bio sam svjedok Vaše izjave da ćete poštovati nezavisnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine, kao i odluke legalnih organa naše države. Zašto, gospodine Vučiću, nakon brojnih izjava i sedam godina poslije ovog sastanka dozvoljavate da Milorad Dodik u Vašem prisustvu negira i diskreditira državu Bosnu i Hercegovinu?

2. Zašto srbijanski funkcioneri ne poštuju konačne i obavezujuće odluke legalnog Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine?

3. Zašto nikada niste Miloradu Dodiku skrenuli pažnju da je država Bosna i Hercegovina nedjeljiva i neupitna historijska i pravna činjenica i da nikada neće doći do razbijanja njenog teritorijalnog integriteta?

4. Da li Vaša stalna šutnja o krajnje opasnim antidejtonskim i antiustavnim potezima Milorada Dodika znači i opravdavanje i podršku njegovoj destruktivnoj politici?

5. Da li je istinita tvrdnja da ste Vi i Milorad Dodik dogovorili podjelu uloga i da Dodik govori ono što Vi mislite i želite? Da li je to jedini razlog zašto Vi nikada ne negirate Dodikove antidejtonske poteze ili postoje i još neki razlozi?

6. Zašto Milorad Dodik nakon svakog sastanaka s Vama u Beogradu pojačava i radikalizira antidejtonsku i separatističku politiku? Vrijeme je, gospodine Vučiću, da i regionalnoj i međunarodnoj javnosti kažete istinu o tome šta to zaista dogovarate s Dodikom iza zatvorenih vrata.

7. Nažalost, Bosna i Hercegovina, Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana su još uvijek “cisterne koje su do vrha napunjene benzinom”. Gospodine Vučiću, kako možete mirno tolerirati činjenicu da Milorad Dodik u Vašem prisustvu neodgovorno “pali
vatru među cisternama benzina”?

8. Zašto Srbija posljednjih godina usvaja opasne strategije nacionalne sigurnosti u kojima se ne poštuje nezavisnost i uverenitet države Bosne i Hercegovine?

9. Države Bosna i Hercegovina i Srbija su članice Ujedinjenih nacija. Međunarodni sud pravde, glavni sudski organ UN-a, presudio je da je počinjen genocid nad Bošnjacima. Zašto još uvijek negirate sudski utvrđeni genocid i internacionalno preuzete obaveze Srbije?

10. Predsjedniče Srbije, zar nakon iskustava Vaše države od početka XIX do kraja XX stoljeća – Kneževina Srbija, Kraljevina Srbija, Srbija poslije balkanskih ratova, Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička federativna republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora – dominantna politička elita u Srbiji nije shvatila da se projekat velike Srbije ne može realizirati ni u ratu, ni u miru? Da li je moguće da dio političke elite u Srbiji ni na početku treće decenije XXI stoljeća još uvijek nije odgovorio na pitanje koje već
dugo zaokuplja pažnju dijela srbijanske političke i intelektualne elite – kakva ili kolika država?

– Gospodine Vučiću, Dobrica Ćosić, koga velikosrpski pokret naziva “ocem srpske nacije” neskriveno je trasirao velikodržavne aspiracije Srbije i u postdejtonskom periodu i, između ostalog, napisao: “Dva veka mi imamo jedan isti cilj, a to je borba za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. (…) Nijedan ratni cilj nije ostvaren samo u rovu. Nijedna ratna pobjeda nije zaključena oružjem. Svi su ratni ciljevi u istoriji sveta ostvareni u miru, produžavani u miru. Mi moramo u miru završiti rat i ostvariti naše istorijske ciljeve”. Upravo ovu Ćosićevu strategiju pokušava ostvariti Milorad Dodik – ističe se u pismu.

Vrijeme je, navodi Bećirović, da “javno upozorite Dodika da ne sije lažne iluzije. Nema podjele nedjeljive države Bosne i Hercegovine ni ratom, ni mirom”.

– Vrijeme je da se zauvijek odbace memorandumi SANU-a i neostvarive velikodržavne zamisli! Učinite to zbog budućnosti građana i Srbije i Bosne i Hercegovine. Pomozite ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa za sve ljude bez obzira koje su nacije ili vjere. Uredimo odnose između naših država na način kako to priliči susjedima i državama članicama UN-a, a ne na plemensko-etničkim osnovama. Vrijeme je da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovni počnu iskazivati iskren, dobrosusjedski i korektan odnos, a ne da potiču etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginaliziraju državu Bosnu i Hercegovinu i njene državne organe – zaključio je Bećirović u pismu upućenom Vučiću.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica