Besmisao rata u jednom snimku: Ovdje nije poginuo nijedan oficir, samo moji jarani! (VIDEO)

  U dvominutnom intervjuu koji je 27. juna 1991.  na početku rata u Sloveniji tada devetnaestogodišnji vojnik JNA Bahrudina Kaletovića iz Tuzle dao novinaru Jutela,  on je izgovorio rečenicu koja opisuje sav besmisao rata i ubijanja na postoru bivše SFRJ.
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bahrudin  je 1991. godine bio vojnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), a u Sloveniji je postao jedan od simbola sukoba.

Novinar Yutela Ivica Puljić intervjuisao je Bahrudina na liniji vatre na Krakovskem Gozdu dok je ležeći u šumi držao položaj.

ČITAJ JOŠ:  Pale prve presude za "muljažu" s brašnom u režiji pekara i kuhara u KPZ-u Zenica

Na pitanje da li zna zbog čega se vodi rat on je odgovorio:

– Ma otkud znam. Oni kao hoće da se otcjepe, a mi im kao ne damo – odgovorio je tada 19-godišnjak iz Tuzle.

Puljić ga je pitao  “Kakvo je stanje?”, na šta je on odgovorio “Je*eno, eto kakvo.”A na pitanje “Znate li protiv koga se borite?” Bahrudin Kaletović je rekao: “Otkud znam, samo znam da pucaju na nas i ništa više. Pucaju ovi teritorijalci, je*i ga, ko će drugi.”

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Ako generalni sekretar UN-a dopusti Komšiću obraćanje, doprinijet će raspadu BiH

Na pitanje koliko je vojnika do sada poginulo Bahrudin je rekao: ” Nijedan oficir, nije poginuo samo moji jarani, danas trojica.Ne znam gdje mi je glava, koji je dan, gdje je položaj, koliko godina imam. Samo da živ ostanem molim Boga.”

Bahrudinova ljudska izjava upravo prosto opisuje svu besmisao ratova u svijetu. Bahrudin je rat u Sloveniji i BiH preživio, ali sedam godina nakon ovog snimka poginuo je u saobraćajnoj nesreći u blizini kuće kada je išao da vidi tek rođenog sina – prenosi Kurir.

ČITAJ JOŠ:  Može li sprej za nos djelovati kao "vakcina" i blokirati replikaciju koronavirusa

Avaz

GODISNJICA
MARKETING