Bez ikakve najave: Plin na benzinskim pumpama naglo poskupio

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na benzinskim pumpama širom Banje Luke došlo je do poskupljenja plina, pa je tako na nekim cijena veća za čak 14 feninga po litri u odnosu na prošlu sedmicu.

“Cijena plina trenutno iznosi 1,04 KM po litri, a prošle sedmice je bila 0,90 KM”, rekli su za Nezavisne novine iz jedne banjalučke benzinske pumpe, odakle su precizirali da je do rasta cijene došlo u petak.

Osim ove pumpe, do poskupljenja je došlo i na drugim benzinskim pumpama, ali u manjem iznosu.

Tako je na jednoj banjalučkoj pumpi plin poskupio za osam feninga u odnosu na cijenu prošle sedmice.

“Cijena plina trenutno iznosi 1,07 KM po litri, dok je u prethodnom periodu iznosila 0,99 KM”, rekli su za Nezavisne novine. Iz Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banje Luke smatraju da bi, s obzirom na slabu kupovnu moć vlasnika vozila, trebalo doći do pojeftinjenja plina.

Dušan Srdić, predsjednik ovog udruženja, smatra da poskupljenje plina nije opravdano s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom virusa korona.

“Ovo poskupljenje nije opravdano, pogotovo jer je cijena goriva na svjetskom tržištu pala, dok kod nas raste, pravdajući se time da su to zalihe goriva koje su ostale”, dodao je Srdić.

Kako on kaže, povećanje cijena energenata izaziva i poskupljenje životnih namirnica.

“Porastom cijena goriva i plina rastu i cijene osnovnih životnih namirnica, što je poražavajuće za građane RS i BiH”, istakao je Srdić.

Inače, većina vozača prelazi sa benzinskog ili dizel pogona na plin iz ekonomskih razloga, to jest zbog uštede koje mogu ostvariti kroz vožnju na ovo gorivo.