Bez problema možete stajati na jednoj nozi više od 10 sekundi? Evo zašto je to odlična vijest

Bez problema možete stajati na jednoj nozi više od 10 sekundi? Evo zašto je to odlična vijest

U rezultatima studije objavljene ovog ljeta u britanskom magazinu za sport, otkriva se kako osobe koje nisu u stanju stajati na jednoj nozi 10 sekundi u srednjoj i starijoj dobi imaju skoro 50 posto veće šanse da će umrijeti prerano.

Naučnici su procijenili kako na testovima zdravlja gdje se je sedam godina provjeravala ravnoteža kod osoba starih od 51 do 75 godina, a u grupi od 1700 ispitanika, otprilike njih 123 umrlo od različitih uzroka, Harvard Health, prenosi Ordinacija.hr.

Nakon što su usporedili godine, tjelesnu težinu, postojeće bolesti, naučnici su utvrdili kako je pad na testu ravnoteže povezan s 83 posto višim rizikom od smrti za vrijeme trajanja studije, ako se usporedi s onima koji su test odradili.

Studija je otkrila da se samo radi o poveznici (ne uzroku i posljedici) između mogućnosti da su uspješno završili test ravnoteže i smrti.

Ali ako želite i vi provjeriti možete li stajati na jednoj nozi 10 sekundi, možete od toga imati i koristi jer ćete tako vježbati ravnotežu i smanjiti šanse da će doći do pada, bez obzira utječe li to na dugovječnost.

Kako napraviti test?

Stanite blizu oslonca, ako će vam zatrebati. Ruke raširite i stanite na jednu nogu do koljena. Tako morate izdržati 10 sekundi. Sve ponovite još jednom s drugom nogom.

Kako poboljšati ravnotežu?

Prije svega valja imati na umu da problemi s ravnotežom mogu voditi do pada, a tako i lomova, pa je upravo ta vještina od velike koristi kasnije u životu. Pokušajte par minuta u danu raditi neke jednostavne vježbe za ravnotežu, a evo šta doktori savjetuju:

Stojte na jednoj nozi dok perete zube, 10 sekundi na lijevoj, pa 10 sekundi na desnoj. Ovu biste vježbu trebali raditi bosi, a ako vam je preteška, uzmite pauzu od 10 sekundi prije nego stanete na drugu nogu.

Primite se za kvaku vrata i jednu minutu stojte na jednoj nozi, tako da ih svakih 10 sekundi zamijenite nogu.

Ako se i dalje borite s ravnotežom, razmislite o tome da posjetite doktora jer bi vam fizioterapija mogla pomoći da ojačate mišiće u nogama kako biste mogli lakše držati ravnotežu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica