Bh. državljani ne mogu u Češku: Jedina država koja nema jedinstvenu potvrdu o vakcinaciji

covid potvrde pixsell
09.07.2021., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite. Provjera valjanosti Covid potvrda o cijepljenju. Photo: Davorin Visnjic
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su vakcinu protiv koronavirusa primili u domovini trenutno nije dozvoljen ulazak u Češku, a razlog tome je činjenica da u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena nacionalna potvrda o vakcinaciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević Sopta ukazala je na problem nepostojanja unificiranog jedinstvenog QR koda na certifikatima o vakcinaciji u BiH, odnosno činjenicu da građani BiH imaju certifikate s QR kodovima koje izdaje RS, Distrikt Brčko i svaki kanton FBiH za sebe.

U postu na svom Facebook profilu Mlinarević Sopta istakla je kako je u ovim trenucima “Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja nema zajedničku, nacionalnu potvrdu o vakcinaciji”.

“Nemamo mi mnogo toga zajedničkog, možda će sad netko reći. Radeći od prvog trenutka kao ambasador Bosne i Hercegovine moj rad je u potpunosti zajednički, za naše ljude u svakom trenu i apsolutno ne prihvaćam da po bilo čemu budu degradirani od ostalih i da se to pravda kompleksnim političkim uređenjem. Pa ni kad se radi o potvrdama o vakcinaciji”, navela je Mlinarević Sopta.

ČITAJ JOŠ:  Posmatrači Koalicije "Pod lupom" do sada zabilježili 238 izbornih nepravilnosti

Pojašnjava kako je s pogoršanjem epidemiološke slike svuda, pa tako i u Bosni i Hercegovini, Češka Republika stavila BiH na svoju tamnocrvenu listu za ulazak u zemlju.

“U ovom trenutku u zemlju mogu ući oni koji imaju valjane certifikate o vakcinaciji i vakcine odobrene od strane EMA-e, odnosno EU. Što će u daljnjem tijeku reći da u Češku Republiku mogu ući oni državljani BiH koji su vakcinisani u Srbiji ili Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u Europi čiji se certifikat priznaje, obzirom da je Češka napravila svoju listu zemalja čije certifikate priznaje”, navodi Mlinarević Sopta, te nastavlja:

ČITAJ JOŠ:  Debakl SDA i uzlet Naroda i pravde: Poruka za Nikšića, Radončića i Kojovića

“Danima radimo sa češkim institucijama na navedenoj temi, objašnjavajući kompliciranu situaciju po kojoj naši građani imaju certifikate s QR kodovima koje izdaje RS, Distrikt Brčko i svaki kanton FBiH za sebe, a unificirani, zajednički certifikat nemamo, niti ćemo kakve su prilike ni imati.” https://f10c99f15db9ee8c847dc4449ffc76ec.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Podvlači kako su češka strana i institucije prijatelji i partneri BiH, te su pokušavajući iznaći rješenje za građane BiH zatražili da se dostave specimeni navedenih potvrda, te kako očekuju da će bh. nadležna tijela poslati. Mlinarević Sopta dodaje da kada budu imali informaciju da su BiH uvrstili na listu zemalja čije potvrde priznaju, javnost će biti obavještenja.

ČITAJ JOŠ:  Pomozimo Jasminu Hodžiću koji je potreban petogodišnjem sinu: Potreban mu je novac za liječenje

“Apeliram na vlasti u našoj zemlji da lične i stranačke nesuglasice stave postrani kad se radi bar o osnovnim pravima pojedinca, koji je mirno poštovao sve odredbe, restrikcije, lockdownove, vakcinirao se, te sad opet, nailazi na poteškoće glede slobodnog kretanja radi složenog birokratskog sistema u zemlji. Naši građani, ma kako da se zvali, ma gdje da živjeli, ukoliko su vakcinirani vakcinama koje priznaje EU, zaslužuju da budu tretirani isto kao ostatak EU i to im se mora omogućiti”, zaključila je Mlinarević Sopta.

GODISNJICA
MARKETING