Bh. državljanin pokušao prokrijumčariti državljane Kine u kamionu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gradiška, 6. juna 2023. godine, spriječili su krijumčarenje četvero državljana Narodne Republike Kine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole teretnog motornog vozila marke Mercedes i priključnog vozila, nacionalnih oznaka Bosne i Hercegovine. Dvojica odraslih muškaraca i dvije odrasle ženske osobe skrivali su se u priključnom vozilu koje je prevozilo kečap iz BiH za zemlje Evropske unije, a otkriveni su prilikom detaljne kontrole na drugoj liniji graničnih provjera i korištenjem specijalističke opreme donirane od Vlade Češke Republike. Vozilom je upravljao Ž.R., državljanin BiH. 

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje osoba, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH. Prema njegovom nalogu državljani NR Kine su saslušani u svojstvu svjedoka, dok je državljanin BiH lišen slobode i protiv istoga će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu. Državljani NR Kine su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno sankcionirani i uz Prijedlog za protjerivanje s teritorije BiH predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, navedeno je iz Granične policije BiH.