Bh. ekonomija se bori s problemima: Manje nezaposlenih, ali i onih koji rade

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Broj nezaposlenih u BiH u avgustu ove godine iznosio je 360.434 i manji je 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, navodi se u posljednjem izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Siva ekonomija

U poređenju s podacima iz avgusta 2021. godine, broj registriranih nezaposlenih manji je za 8,2 posto.

U avgustu ove godine u BiH je registrirano 834.398 uposlenih, a zanimljivo je da je evidentiran i pad broja zaposlenih, kojih je u odnosu na juli bilo manje za 0,3 posto.

ČITAJ JOŠ:  Provjeravaju li inspekcije poslodavce koji neprestano na portalima za zapošljavanje traže radnike

Profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e Ljiljan Veselinović kaže da Agencija za statistiku obrađuje podatke o broju nezaposlenih registriranih u biroima rada, ali da je u realnom životu prisutna i siva ekonomija, u kojoj radi značajan broj ljudi. Uz inflaciju koja je smanjila ekonomsku aktivnost.

Rast ekonomije

– Generalno je prisutan trend smanjenja nezaposlenosti, a firme sve teže dolaze do radnika koji su im potrebni. Kakva god da je i u kakvim god uslovima poslovala, naša ekonomija ipak raste, posebno u IT sektoru i prerađivačkoj industriji. Ne onako koliko bi trebalo ili moglo da bude, ali trend je pozitivan i ovo je pozitivan signal. S druge strane, prisutan je i odlazak ljudi iz države, tako da je pad broja nezaposlenih posljedica svih efekata zajedno – ističe Veselinović.

ČITAJ JOŠ:  Kineski ekonomski rast pao je na gotovo povijesno niske razine

Višegodišnji trend

Ekonomski analitičar Igor Gavran smatra da je smanjenje broja osoba koje traže posao posljedica trenda koji već godinama traje.

– Najvećim dijelom sigurno je riječ o iseljavanju stanovništva te privremenim odlascima na sezonski rad u susjedstvu tokom ljeta. Na našem tržištu u avgustu je rasla potreba za radnom snagom, ali za privremene, sezonske poslove zbog turističke sezone, prije nego što je u pitanju dugoročno, održivo zapošljavanje – kaže Gavran.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING