Bh. ekonomija se bori s problemima: Manje nezaposlenih, ali i onih koji rade

Bh. ekonomija se bori s problemima: Manje nezaposlenih, ali i onih koji rade

Broj nezaposlenih u BiH u avgustu ove godine iznosio je 360.434 i manji je 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, navodi se u posljednjem izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Siva ekonomija

U poređenju s podacima iz avgusta 2021. godine, broj registriranih nezaposlenih manji je za 8,2 posto.

U avgustu ove godine u BiH je registrirano 834.398 uposlenih, a zanimljivo je da je evidentiran i pad broja zaposlenih, kojih je u odnosu na juli bilo manje za 0,3 posto.

Profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e Ljiljan Veselinović kaže da Agencija za statistiku obrađuje podatke o broju nezaposlenih registriranih u biroima rada, ali da je u realnom životu prisutna i siva ekonomija, u kojoj radi značajan broj ljudi. Uz inflaciju koja je smanjila ekonomsku aktivnost.

Rast ekonomije

– Generalno je prisutan trend smanjenja nezaposlenosti, a firme sve teže dolaze do radnika koji su im potrebni. Kakva god da je i u kakvim god uslovima poslovala, naša ekonomija ipak raste, posebno u IT sektoru i prerađivačkoj industriji. Ne onako koliko bi trebalo ili moglo da bude, ali trend je pozitivan i ovo je pozitivan signal. S druge strane, prisutan je i odlazak ljudi iz države, tako da je pad broja nezaposlenih posljedica svih efekata zajedno – ističe Veselinović.

Višegodišnji trend

Ekonomski analitičar Igor Gavran smatra da je smanjenje broja osoba koje traže posao posljedica trenda koji već godinama traje.

– Najvećim dijelom sigurno je riječ o iseljavanju stanovništva te privremenim odlascima na sezonski rad u susjedstvu tokom ljeta. Na našem tržištu u avgustu je rasla potreba za radnom snagom, ali za privremene, sezonske poslove zbog turističke sezone, prije nego što je u pitanju dugoročno, održivo zapošljavanje – kaže Gavran.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica