Portal 072info

Bh. fotoreporter Armin Durgut iz Zenice dobitnik stipendije svjetski poznatih Rona Haviva i Gary Knighta

Mladi bosanskohercegovački fotoreporter Armin Durgut (22) dobitnik je stipendije Rona Haviva i Gary Knighta, koji se ubrajaju među najpoznatije ratne fotoreportere današnjice.

Haviv i Knight će od 16. do 22. juna u Sarajevu održati radionicu za fotoreportere, gdje će dva svjetska znalca kolegama prenositi iskustva iz svijeta fotografije.

Ron Haviv i Gary Knight prvi put su se upoznali u Bosni i Hercegovini, ranih 1990-ih, gdje su fotografisali ratne strahote. Od tada su bliski prijatelji. Nekoliko godina kasnije osnovat će Agenciju VII, posvećena dokumentiranju sukoba i podizanju svijesti o pitanjima ljudskih prava širom svijeta. Tokom posljednje tri decenije samo Haviv je pokrivao više od 25 ratnih sukoba i radio u više od stotinu zemalja.

Cijena sarajevske radionice iznosi 3.000 dolara. Iz Agencije VII ponudili su ograničen broj stipendija za fotoreportere sa područija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Mekedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.  Uslov je bio na konkurs poslati 20-ak fotografija. Haviv i Knight su ocijenili da baš fotografije mladog Durguta zaslužuju da budu stipendirane.

Armin Durgut rođen je 28. marta 1995. u Zenici. Počeo je raditi kao fotoreporter u bh. novinskoj agenciji Patria 2015. godine. Danas sarađuje sa više stranih agencija. Njegove radove objavljuje mediji kao što su Forbes, NY Post, Wall Street Journal, The Sun, The Sunday Times, Daily Mail, National Geographic…

Podijelite članak