Portal 072info

Bh. građanin za mjesec dana zaradio skoro pola miliona KM: Na račun mu leglo 520 prosječnih plata!

Računicom dolazimo do podatka da je tako za mjesec dana zaradio 520 prosječnih plaća u Republici Srpskoj

Najveća primanja u Republici Srpskoj tokom prošle godine imao je jedan Banjalučanin zaposlen u financijskom sektoru kojem su samo za mjesec na račun legle 466.783 marke.

Vrtoglavi iznos od gotovo pola miliona maraka taj Banjalučanin je, kako pokazuju podaci Porezne uprave RS, dobio u februaru prošle godine.

Računicom dolazimo do podatka da je tako za mjesec dana zaradio 520 prosječnih plaća u Republici Srpskoj.

Prosječna plaća je u februaru ove godine iznosila 896 maraka, piše Glas Srpske.

Na drugom mjestu po visini primanja također je Banjalučanin, kojem je na račun uplaćeno 459.390 maraka, a zaradio ih je, kao i njegov sugrađanin, u financijskom poslovanju. Tako su njih dvojica zajedno zaradili 926.173 marke, odnosno 1.033 prosječne plaće.

Treće mjesto na popisu najvećih primanja zauzeo je Banjalučanin u sektoru aktivnosti sa nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih aktivnosti kojem je poslodavac uplatio 61.514 maraka.

I četvrto i peto mjesto na popisu najvećih primanja zauzeli su Banjalučani, i to u oblasti financijskog poslovanja i s mjesečnim primanjima od po 54.783 marke.

Ekonomist Zoran Pavlović kaže da spomenuti vrtoglavi mjesečni iznosi od gotovo pola miliona maraka najvjerovatnije predstavljaju otpremnine, a ne redovite prihode.

Međutim, isplaćena mjesečna primanja od 60.000 ili 50.000 maraka nisu, kako kaže Pavlović, rijetkost i uglavnom predstavljaju rezultat uspješnog poslovanja stranih tvrtki i banaka.

Večernji.ba

Podijelite članak
  • 18
    Shares