Bh. kompanija drastično povećala isporuke aluminija Izraelu

Bh. kompanija drastično povećala isporuke aluminija Izraelu

U vremenu izraelskih napada na Palestinu, kompanija Aluminij iz Mostara, koja je u najmu izraelske MT Abraham Grupe, bilježi značajan porast isporuke aluminija državi Izrael.

– Aluminij već dugi niz godina opslužuje izraelsko tržište. Vidimo stalno rastuće tržište aluminija u Izraelu kao stub naše baze kupaca u regiji Bliskog istoka i ponosni smo što im služimo, posebno u izazovnim vremenima – rekao je za Hinu direktor MT Abraham Group Amir Gross Kabiri.

Direktor MT Abraham Grupe, Amir Gross Kabiri, ističe dugogodišnju prisutnost na izraelskom tržištu te naglašava važnost stalnog rasta tržišta aluminija u Izraelu kao ključnog dijela njihove regionalne baze kupaca na Bliskom istoku.

Prema njegovim riječima, od novembra prošle godine zabilježen je porast isporuke aluminijskih trupaca i ingota iz mostarske kompanije u Izrael za čak 30 posto.  Istovremeno, zabilježen je pad potražnje iz određenih država koje se protive političkim potezima Izraela.

S druge strane, u utorak je Ankara najavila ograničenje izvoza različitih roba i proizvoda Izraelu sve dok ta zemlja ne proglasi prekid vatre i omogući dotok humanitarne pomoći u Gazu.

Amir Gross Kabiri vjeruje da kompanija u najmu može pomoći u popunjavanju praznine u opskrbi aluminijem koja bi mogla nastati uslijed turskih sankcija. Naglašava da imaju kapacitet za proizvodnju od 250.000 tona aluminija godišnje, što može zadovoljiti značajan dio izraelskih potreba.

MT Abraham Group, u vlasništvu Amira Grossa Kabirija, od 2021. godine obnavlja rad pogona ljevaonice u kompaniji Aluminij u Mostaru.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica