Portal 072info

Bh. matematičari nižu uspjehe, na Balkanskoj olimpijadi osvojili četiri nagrade

Na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Moldaviji BiH su predstavljali Boris Stanković, Marko Jojić, Dejan Stanković, Damjan Stanković, Boris Velašević i Tarik Džaka koji su se nazad vratili sa srebrenom medaljom, tri bronzane medalje i dvije pohvale. Najbolji rezultat ostvario je Boris Stanković, učenik prvog razreda koji je osvojivši 28 od maksimalnih 40 bodova zaslužio srebrnu medalju.

Bronzanim medaljama okitili su se Marko Jojić (22 boda), Dejan Stanković (21 bod) i Damjan Stanković (17 bodova). Počasnu pohvalu su osvojili Boris Velašević (14 bodova) i Tarik Džaka (11 bodova) uz napomenu da je Borisu samo bod nedostajao do bronzane medalje.

Ovo nisu prvi uspjesi ovih učenika, već su plod dugogodišnjeg rada. Tako je Boris Stanković prošle godine bio jako blizu zlatne medalje na Juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (osvojio je srebro), a Marko Jojić je osvojio srebrenu medalju na istom takmičenju 2017. godine. Dejan Stanković je osvojio bronzanu medalju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi prošle godine, a Damjan Stanković bronzanu medalju na prošlogodišnjoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Boris Velašević je na ovom takmičenju bio naš najbolji takmičar prošle godine osvojivši bronzanu medalju, dok se istom medaljom okitio i na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi na osnovu čega je primljen na prestižni američki univerzitet MIT. Tariku Džaki je ovo bilo prvo međunarodno takmičenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 80
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME