Bh. muzičar investirao 100.000 KM da rodnim gradom vozi turiste u panoramskom autobusu

Mostarski muzičar Adin Bojčić odvažio se investirati 100.000 KM u panoramski autobus koji će građanima Mostara i turistima omogućiti jedinstvenu vožnju kroz grad, kao i posjet turističkim destinacijama kroz Hercegovinu.

Iako je panoramski autobus sa radom službeno počeo večeras on je tokom testne vožnje već postao atrakcija i privukao pažnju brojnih građana i turista.

Vlasnik jedinstvenog vozila u najvećem gradu na Neretvi za naš portal kaže da je iznenađen velikim interesom koji se pojavio za vožnju panoramskim autobusom, tako da je već prije imao jednu grupu turista koji su vidjeli autobus i tražili vožnju.

“Još prije nego je službeno počeo da vozi, zaradio je prvi novac”, kaže mostarski muzičar koji se posvetio turizmu i odlučio turističku agenciju svoje porodice obogatiti novim sadržajima.

Priča nam kako je realizacija projekta bila izuzetno zahtjevna, jer je restauracija autobusa uz rad vrhunskih stručnjaka trajala gotovo sedam mjeseci intenzivnog rada, te da je uz pomoć oca koji se turizmom bavi decenijama investirao 100.000 KM. Da je ova investicija opravdana, kako ističe, najbolje pokazuju prve reakcije građana i turista u Mostaru.

Uz brojne građane koji se pokazali interes za vožnju i fotografiranje uz panoramski autobus, posebno iznenađenje mu je bio poziv iz Ureda gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

“Dobio sam čestitke za ovaj angažman, te poziv na sastanak sa gradonačelnikom što mi je zaista drago, jer vidim da on stvarno radi na promociji Mostara i da mu je drago da se pojavilo ovako nešto u našem gradu”, kaže Bojčić za Klix.ba.

Tako je dogovorio zajednički aranžman s Gradom Mostarom da tokom ovoga ljeta u funkciji bude i jedna gradska linija kojom će se moći provozati građani Mostara.

Otkriva nam da je ideju za realizaciju priče dobio tokom boravka u Barceloni kada se vozio panoramskim autobusom i poželio da Mostar ima takvo nešto.

Vodio se idejom da panoramske autobuse za razgledanje imaju Dubrovnik, Split, Beograd i sve evropske metropole, što treba i njegov rodni Mostar koji je sve zanimljivija turistička destinacija gostima iz cijeloga svijeta.

“Istražio sam detaljno sve da ne bi napravio grešku, te kupio obični turistički autobus i našao stručnjake koji će ga restaurirati prema svim pravilima. To je trajalo oko sedam mjeseci, a mnoge dijelove nismo mogli nabaviti ovdje.Tako smo krov koji se otvara i zatvara kao kod kabrioleta kupili u Turskoj, sigurnosna stakla su nam stigla iz Beograd, a farban je po uzoru na autobuse u evropskim gradovima u crvenu boju”, priča Bojčić za Klix.ba.

Na kraju nam otkriva da je dobio podršku za ovu priču od samog brenda panoramskih autobusa koji je u svim gradovima Evrope.

“Svidjela im se ideja. Poslali su mi čak i svoj logo da zaista izgleda kao evropski panoramski autobus, te obećali čim BiH uđe u Evropsku uniju da ćemo biti primljeni u njihovu grupaciju”, s ponosom kaže optimistični Bojćić.

U ponudi pored razgledavanja najvećeg grada na Neretvi u planu su organizirati jednodnevne izlete u okviru kojih će turisti moći upoznati s ljepotama Počitelja, Blagaja, Međugorja i Kravica, a sve dodatne informacije zainteresirani mogu vidjeti na Facebook stranici Cabrio Bus Mostar.

Klix.ba