DE4992C2 4D88 4303 80E0 3A6B98B7C386
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 6, 2021 @ 16:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Povodom dobijanja e-mail poruka na zvaničnu adresu BH novinara i zahtjeva da objavimo takozvane demantije na govor mržnje, huškanje, hajku, rušenje profesionalnog ugleda i ugrožavanja sigurnosti novinara i njihovih porodica, generalna tajnica BH novinara Borka Rudić je izjavila slijedeće:

– Postoje najmanje tri razloga zbog kojih BH novinari neće objaviti mail poruku Jasmina Mulahusića, osobe koja mjesecima organizuje i vodi neprimjerenu i ciljanu hajku protiv novinara i medija u BiH i to putem društvene mreže Facebook!

BH novinari neće davati prostor Mulahusiću

Na govor mržnje, širenje netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti ili huškanje ne postoji demanti, niti se takva djela mogu bilo čime opravdati, a posebno se ne mogu podvesti pod slobodu izražavanja i pluralizam mišljenja. 

U svim pravnim i demokratskim državama govor mržnje, koji uključuje elemente nacionalne netrpeljivosti i targetiranja pojedinaca se procesuira i strogo kažnjava. Samo se u BiH takav govor toleriše i čak pravno brani, kako je to nedavno učinio Sud BiH, kada je Mulahusićeve objave i direktne prijetnje po “ličnoj procjeni i osnovnoj logici “sudije oglasio “slobodom izražavanja”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Govor mržnje je u suprotnosti sa sistemom vrijednosti koji podržavaju BH novinari, a koji je utemeljen na novinarskoj etici i zaštiti slobode izražavanja i slobode medija na način kako ih tumači Vijeće Evrope i Evropski sud za ljudska prava. Zbog toga BH novinari neće davati prostor na svojoj web stranici i profilima na društvenim mrežama Mulahusiću, budući da je riječ o osobi koja svakodnevno prakticira govor mržnje, širi ga putem više profila na društvenim mrežama i kroz reakcije hiljade svojih sljedbenika, sa namjerom da multplicira mržnju i druge negativne posljedice prema novinarima i urednicima.

Zaslužuje jedino bojkot, osudu i dekonstrukciju objava

Nećemo objaviti pisanije Jasmina Mulahusića radi solidarnosti sa desetinama novinara i urednika iz bh. medija: Fokus, N1, Žurnal, FACE TV, Dnevni avaz, Press media i drugih, te podrške članovima Upravnog odbora BH novinara i akademske zajednice u BiH. 

Neko ko direktno dovodi u opasnost naše koleginice i kolege zaslužuje jedino bojkot, osudu i dekonstrukciju objava kao neprimjerenog i huškačkog govora u javnosti, te promptnu prijavu nadležnim policijskim i pravosudnim organima. Ništa više ili manje od toga. 

BH novinari su nedavno odbili objaviti i takozvani demanti Fatmira Alispahića na saopćenje Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, iz istih razloga, osobe koje koriste i šire govor mržnje putem interneta ne mogu dobiti prostor na društvenim mrežama ili web platformama iza kojih stoje BH novinari – izjavila je Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara. 

LIDER