Portal 072info

Bh. političar “pojeo” bijelog hljeba za 100.000 KM

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine kreirao veliku bazu podataka o korištenju “bijelog hljeba”, imenima funkcionera koji po tom osnovu primaju novac i pomalo nevjerovatnim iznosima koje liježu na račune pojedinaca.

A znate li ko je rekorder? Njegovo ime Mirko Okolić i bivši je zamjenik ministra odbrane BiH. Rođen je 1957. godine u Glogovici kod Doboja. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka 1989. godine, a osamnaest godina kasnije i magistrirao na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjoj Luci.

Do ulaska u politiku bio je i direktor autobuske stanice i preduzeća “Autokomerc” Doboj.

Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od njenog osnivanja 1990. godine. Okolić je potpredsjednik Općinske organizacije SDS-a Doboj i član Skupštine SDS-a. On je bio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na ime “bijelog hljeba” dobio je cijelih 108.000 KM i po tome je apsolutni rekorder.

Kako je “CIN” ranije izvještavao, Okolić je nakon isteka prava na “bijeli hljeb” pronašao novi posao. Od 2015. godine je šef Kabineta gradonačelnika Doboja. Dok se vode političke bitke oko ukidanja ove povlastice, njegovo primjer ostaje simbolom ozakonjenog apsurda koji je na savršen način ilustruje stvarnu sliku ovdašnjeg sistema za “običnim” ljudima.

haber.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box