Portal 072info

Bh. proizvodi – traženi van BiH, drugi izbor kod nas

Prije nepunih mjesec dana, kompanija za istraživanje tržišta i poslovno savjetovanje – Global Market Solutions objavila je rezultate istraživanja sprovedenog na prostoru Bosne i Hercegovine. Građanima BiH postavljena su dva pitanja – koliko poznaju domaće proizvođače, i koje proizvode najčešće konzumiraju.

Rezultati istraživanja pokazali su da 50 posto ispitanika svih dobnih kategorija u potpunosti poznaje bosanskohercegovačke proizvođače i njihove brendove, 49 posto djelimično dok jedan posto ispitanika ne poznaje ni bosanskohercegovačke proizvođače ni njihove brendove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ali nepotpuna informiranost bh. potrošača nije najveći problem domaćih proizvođača, jer među ispitanicima koji su upoznati sa domaćim proizvodima, tek njih 35 posto konzumira ih, i to ponekad.

Upravo na to ukazuju i statistike koje se odnose na uvoz stranih proizvoda u našu zemlju tokom 2014. godine. Intenzivan uvoz proizvoda iz samo 6 kategorija, u kojima je strane proizvode moguće zamijeniti domaćim (meso, mlijeko, povrće, voće, žitarice i mlinsko-pekarski proizvodi) u prošloj je godini stvorio deficit od 628 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Neupitna je odgovornost države za ovakvu, prekomjernu podršku stranim proizvođačima, ali je jednako zabrinjavajuća neosviještenost naših građana o važnosti podrške domaćoj proizvodnji. Isto istraživanje je pokazalo da su ispitanici u 69 posto slučajeva zadovoljni cijenama domaćih proizvoda, pa stoga ostaje nejasno zašto se naši potrošači tako rijetko odlučuju za kupovinu domaćih proizvoda.

Domaće kompanije poput Violete, Ovako ili Vispaka koje svoje proizvode izvoze u zemlje regiona, ali i šire, dokazuju da itekako imaju šta ponuditi. Može li činjenica da je Violeta na tržištu Slovenije stekla primat nad Palomom koja je čak i na našim prostorima imala jak imidž ili podatak da MI Ovako 30 posto njihove proizvodnje plasira u inostranstvo uticati na naše potrošače i uvjeriti ih da su domaći proizvodi pravi izbor?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Navedeno istraživanje je ukazalo na razloge kupovine domaćih brendova. U 28 posto slučajeva potrošači navode patriotizam, a u istom procentu navode i cijenu.

Kvalitetom je motivirano 23 posto potrošača, dok 19 posto njih ka razlog za kupovinu navodi dostupnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nadamo se da će buduća istraživanja navesti i dodatni razlog za izbor domaćih proizvoda – svjetliju budućnost BiH. Važno kupovati proizvode sa zvjezdicom. Odgovornost za ekonomski napredak BiH je i na nama. Upalimo svjetlo u BiH!

bh-index.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME