Bh. radnici pokazuju slab interes za rad na hrvatskom moru, radije odlaze u Austriju

482883213

Poučeni lanjskim iskustvom kada su imali silnih problema s manjkom sezonskih radnika, hrvatski ugostitelji i hotelijeri ove godine su započeli potragu za sezonskim radnicima puno prije početka turističke sezone. Mnogi su sezonce tražili u BiH, a nudili su im platiti i do 2000 eura mjesečno. Ipak, izgleda da im ni to nije puno pomoglo, piše Večernji list BiH.

Naime, više od 50% radnih dozvola, tačnije 2483, namijenjene stranim radnicima u turizmu u Hrvatskoj, ostalo je neiskorišteno. Prema podacima resornog ministarstva, koje je prenio Index.hr, osigurano je 4660 dozvola, od kojih je 929 iskorišteno, dok ih je 1188 u postupku odobravanja. Iako su neki radnici iz BiH otišli odraditi sezonu u Hrvatskoj, činjenica je da interes za radom u Hrvatskoj nije velik, što pokazuju i brojke.

“Ministarstvo turizma je računalo na radnike iz BiH, no ni ti ljudi ne žele u Hrvatsku, nego radije odlaze u Austriju gdje konobarima nude plaću od 1.800 eura uz besplatan smještaj i hranu”, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma RH. Na ovakav scenarij Andrić je upozorio još krajem prošle godine.

“Uz sadašnju razinu plaća, nećemo dobiti radnike iz BiH ili drugih susjednih zemalja jer oni tri puta više mogu zaraditi u Austriji ili Italiji nego kod nas “, kazao je Andrić početkom decembra.
Do ovakve situacije doveo je i nekorektan odnos poslodavaca prema sezoncima posljednjih godina. Naime, nije rijedak slučaj da poslodavac jedno dogovori, a na kraju ni pola toga ne ispoštuje, što je stvorilo nepovjerenje kod potencijalnih radnika.