Bh. radnike traže Dubai, Nigerija, Kazahstan…

Bh. radnike traže Dubai, Nigerija, Kazahstan…

Veliki je broj država koje su iskazale potrebu za radnicima iz BiH, a na spisku su, između ostalih, Dubai, Nigerija te Kazahstan.

Iz bh. agencija za posredovanje pri zapošljavanju uvjeravaju da su imali zahtjeve iz brojnih zemalja, a bilo je i nekih neuobičajenih potražnji, poput one u sklopu koje su traženi bh. radnici za čišćenje obala uprljanih naftom.
“Imali smo zahtjeve iz mnogih država, na primjer iz Rusije i većine zemalja nastalih nakon raspada SSSR, te gotovo svih bliskoistočnih država, raznih evropskih zemalja, ali i iz Kanade, SAD, Nigerije”, navodi Miroslav Vukajlović, direktor banjalučke Agencije “Spektar”.

Prema njegovim riječima, najčešće su to bili niskokvalifikovani i polukvalifikovani poslovi, za koje nisu potrebni posebna znanja i vještine, već samo motivacija za posao, a zatim i različiti KV poslovi.

“Bilo je u manjoj mjeri i zahtjeva za licima s visokom stručnom spremom, gdje su tražena specijalistička poznavanja određenih oblasti”, kaže Vukajlović.

Upitan da li je bilo nekih neuobičajenih poslova za koje su traženi radnici iz BiH, Vukajlović odgovara da su to za naše prilike možda poslovi čišćenja i uređenja obala uprljanih naftom i naftnim derivatima, ili pak zahtjev iz Katara za ženskim vozačima.

Edina Šehović, s portala Posao.ba, kaže da su tražene razne vrste građevinskih i mašinskih inženjera za tržište Katara, Omana, Bahreina i Kazahstana.

“Za te države tipična je i velika potražnja sezonskih radnika u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i srodnim uslužnim djelatnostima. Kada je riječ o evropskim zemljama, analiza oglasa objavljenih u protekloj godini na portalu Posao.ba pokazala je da su doktori i medicinsko osoblje među pet najtraženijih pozicija kada je u pitanju oglašavanje za inostrana tržišta rada, a ovo se posebno odnosi na tržište Njemačke”, navodi Šehovićeva.

Kako ona dodaje, za odlazak iz BiH se opredjeljuju mladi koji dugo čekaju specijalizaciju i posao na neodređeno.

“Pored Njemačke, u prošloj godini postojala je i manja potražnja za stručnjacima iz medicinske struke za Austriju, Katar i Dubai”, kaže Šehovićeva.

Prema njenim riječima, već nekoliko godina uzastopno su među najtraženijim profesijama razni profili stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

Šehovićeva dodaje da poslodavci iz drugih, posebno iz arapskih zemalja, svim radnicima iz BiH osiguravaju stan i boravišne vize.

Trend je, pojašnjava ona, da inženjeri imaju izuzetno visoke plate, a ovo se posebno odnosi na inženjere građevine, mašinstva i informacionih tehnologija sa 10, 15 i više godina radnog iskustva u struci.

Budući da vrtoglavo raste broj oglasa koji bh. građanima nude posao u inostranstvu, savjetuje se veliki oprez, a zaposleni u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, kao i sindikalci, ističu da je jedina ispravna procedura da radnik, kako ne bi bio prevaren, potpiše ugovor s poslodavcem.

Da je potrebno širom otvoriti oči, svjedoče i pisanja stranih medija, koji navode da je Katar za potrebe Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje se održava 2022. godine, zaposlio 1,4 miliona radnika, ali da oni rade u užasnim uslovima, koji neodoljivo posjećaju na moderno ropstvo.

Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE